Å være gjest med diabetes

Å være gjest med diabetes

Avatar
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med konen min. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 28.04.21 18:39

Nå har jeg hatt diabetes i mange år og de fleste av våre venner er godt kjent med det, og er flinke til å ta hensyn. I tillegg er det etter hvert flere i vennekretsen som har sykdommen.

Noen ganger kommer man likevel i situasjoner hvor vertskapet ikke befinner seg i nærmeste omgangskrets. Hva gjør man
da?

Accu-Chek Mobile 7023_117980_184742

Forrett og hovedrett er ofte ikke noe problem, da de sjelden inneholder mye sukker. Jeg har i bakhodet en tallerkenmodellen med vekt på Helsedirektoratets råd om å redusere inntaket av karbohydrater. Den oppfordrer til økt inntak av grønnsaker på bekostning av for eksempel pasta, potet eller ris.

Det er ikke alltid jeg klarer å gjennomføre det, men jeg har det alltid i bakhodet.

Større utfordring med dessert og kaker

Utfordringen er imidlertid større når det er snakk om dessert og kakebord. Min erfaring er at det ofte er best å fortelle om sykdommen uten å lage noe stort oppstyr. Man ønsker jo ikke en stresset vertinne som desperat leter etter noe annet å servere. Men man vil jo heller ikke gi inntrykk av at
man ikke liker maten og at det er årsaken til at man ikke spiser.

I de fleste tilfeller kan man spise litt
eller deler av desserten, og kakebordet har ofte flere valgmuligheter.

LES OGSÅ: Middagsgjest med allergi

Accu-Fine vitusapotek

Hva med drikkevarer når man er gjest med diabetes?


Jeg har aldri vært den som har drukket mye, heller ikke før jeg fikk diabetes. Men det er alltid hyggelig å kunne ta et glass vin i godt selskap.  En venn av meg som er lege fortalte en gang at det er
noen enkelte ting man bør være oppmerksom på når det gjelder drikkevarer og diabetes. Et fornuftig råd er at man ikke bør drikke mer enn to drinker (eller to småflasker øl eller to glass vin). Kvinner bør
holde seg til det tilsvarende, men kun én drink.

Det er også lurt å drikke langsomt og eventuelt ha en alkoholfri eller sukkerfri tørstedrikk ved siden av. Alkohol stimulerer matlysten og resultatet kan bli at du spiser for mye, noe som kan bringe blodsukkeret ut av kontroll.

Selv om det er ting vi diabetikere må være oppmerksomme på, så føler jeg at det ikke er noe problem å være gjest med diabetes.

LES OGSÅ: Diabetes – betyr det ja og nei-mat?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

0/5 (0 Reviews)
Del: