Lockdown 3/0

Lockdown 3/0

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 24.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Korona herjer fortsatt. Det er lockdown. Jeg jobber hjemme og er stort sett hjemme 24/7. Hva gjør det med min diabetes som også er en jobb?

I snart ett år har jeg hatt hjemmekontor. Det er blitt den nye normalen. Men jeg er lei. Skikkelig lei. Den siste nedstengningen som kom i Oslo i januar, skrinla utsiktene for en vinter og vår med noen dager på kontoret i byen. Jeg kjenner på et indre stress og uro for hvordan det blir fremover. Og blodsukkeret påvirkes av stresset.

Annonse

Store svingninger i lockdown

Da pandemien slo til for fullt i mars i fjor, var jeg mye engstelig og redd. Det ga tydelige utslag på blodsukkeret. Det var vanskeligere å regulere og gikk kjapt fra høyt til lavt. Eller omvendt. Jeg brukte mye tid på å overvåke blodsukkeret å prøve og forhindre svingningene. Dessverre var det ofte vanskelig å forutsi og sette riktige doser med insulin.

Heldigvis gikk det seg mer til frem mot sommeren. Jeg var ikke så engstelig for viruset lengre og følte meg ganske trygg på at jeg ikke kom til å bli veldig syk dersom jeg ble smittet. Høsten kom og det har gått fint, selv om jeg er lei av å jobbe hjemmefra.

LES OGSÅ: Korona, karantene og kronisk sykdom

Økt uro

Etter nyttår har situasjonen endret seg. Viruset muterer, og jeg kjenner på en økt uro. Jeg er ikke like stresset som jeg var da viruset kom, men jeg er engstelig.  Jeg har høyere puls og stresser mer enn jeg gjorde før jul. Og det merker jeg på blodsukkeret.

Det har blitt vanskeligere å regulere, og spretter opp og ned uten at jeg skjønner hvorfor. Jeg lever jo stort sett likt hver dag, og har gjort det i snart ett år. Jeg er helt sikker på at det er stress som er årsaken.

Annonse

LES OGSÅ: Slik går det med våre bloggere i koronakrisen

Beskytter meg

Og hva gjør jeg for å minske stresset nå som jeg ser det kommer tilbake? Jo, jeg har mine grep. Jeg prøver å unngå å klikke meg inn på alle nettaviser som skriver om korona med krigstyper. Hver minste negative endring i forhold til korona, blir slått stort opp i nettavisene. Det påvirker meg.

Derfor går jeg sjelden inn på avisene. Er det noe dramatisk som skjer, får jeg uansett vite det. Jeg ser Dagsrevyen på NRK klokka sju hver dag. Da får jeg med meg det viktigste.

Gode rutiner

Jeg prøver også å holde på gode rutiner i forhold til trening og kosthold. Det er lett å småspise når man har hjemmekontor, og være mer inaktiv. Jeg trener litt hver dag og spiser regelmessig. De dagene jeg holder meg til disse gode rutinene, er blodsukkeret enklere å regulere. De dagene jeg er stresset og småspiser, ligger jeg ofte høyt hele dagen og natten. Det er slitsomt og gjør meg mer slapp i kroppen.

Jeg er lei korona. Lei hjemmekontor. Lei av blodsukker som lett lar seg påvirke av alle faktorer i livet. Men, jeg har diabetes. Og det må jeg ta hensyn til og prøve det jeg kan for å leve best mulig med de forutsetningen som til enhver tid er til stede. Slitsom, men absolutt mulig å gjennomføre.

Hvordan blir ditt blodsukker påvirket av stress?

LES OGSÅ: Slik har treningsvanene mine endret seg etter korona

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: