Ikke ta forhastede konklusjoner!

Ikke ta forhastede konklusjoner!

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 26.11.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Noen ganger er blodsukkeret mitt «uforklarlig» høyt. Det er jo alltid en grunn til stigning, og jeg har lært at for raske konklusjoner til årsaken ikke alltid er så lurt.

Annonse

Det er så mye som kan påvirke blodsukkeret. Derfor er det heller ikke rart at man må klø seg i hodet en gang i blant når det er på 15 uten at det er en åpenbar årsak, som for eksempel at man har spist noe søtt. Kan det være stress? Begynner jeg å bli forkjøla? Er insulinet ødelagt? Har jeg blitt mindre insulinfølsom? Er tilførselskanylen tett? Det er ikke nødvendigvis alt dette som gir høyt blodsukker hos alle, men alternativene kan være mange når den åpenbare årsaken ikke er klar.

Skade på utstyret

Jeg gikk noen dager slik for noen uker siden. Jeg måtte sette mye mer insulin enn vanlig hver dag, og blodsukkeret var fortsatt for høyt. Jeg hadde ikke gjort noen spesielle endringer i hverdagen, så jeg tenkte at årsaken kanskje var litt ekstra stress på jobb. Jeg visste det var en skade på pumpen, men jeg hadde testet insulintilførselen og alt virket normalt. Jeg fikk likevel beskjed av leverandøren om at den burde byttes, og det viste seg å være veldig lurt.

Det viste seg nemlig etter pumpebyttet at blodsukkeret gikk tilbake til normalt. Da må det jo ha vært pumpedefekten på den gamle som forårsaket stigningen. Men jeg skjønner fortsatt ikke hvordan den fungerte dårlig når den var koblet til meg, men fungerte fint når jeg koblet den fra for å teste tilførselen. For meg var det ikke logisk, og jeg konkluderte derfor med feil årsak.

Blodsukkerstigning kan såklart skyldes en kombinasjon av flere ting, men i dette tilfellet var det tydelig at det var pumpedefekten som var årsaken hos meg.

LES OGSÅ: Lavt blodsukker uten kontroll

Annonse

Ikke hopp til konklusjoner

Poenget mitt er at det ikke alltid er så lurt å hoppe til konklusjoner for hvorfor blodsukkeret oppfører seg rart. Så sant det ikke er en åpenbar årsak. Jeg har i alle fall lært at det kan være andre faktorer enn det jeg tror som spiller inn. For raske konklusjoner kan føre til at man ikke tar nødvendige grep for behandling, og det kan i enkelte tilfeller være skummelt. Hadde jeg for eksempel forsøkt i en lengre periode å dempe eget stressnivå i stedet for å bytte pumpe, ville det nok tatt lang tid før blodsukkeret stabiliserte seg.

LES OGSÅ: Symptomer ved høyt blodsukker

Har du også opplevd å konkludere med feil årsak til blodsukkerstigning?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: