Jeg har testet meg – og gjør det gjerne igjen!

Jeg har testet meg – og gjør det gjerne igjen!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 01.10.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Etter at det ble åpnet for å teste seg for hvert minste symptom på Covid-19, har jeg testet meg to ganger. Ikke bare for egen skyld, men minst like mye for dem rundt meg.

Annonse

Mye er skrevet og sagt om økt risiko for alvorlig sykdomsforløp for oss med diabetes dersom vi blir smittet av Covid-19. Det er en økt risiko, det er det ingen tvil om. Det er en overhyppighet av dødsfall av de som har ulike typer av diabetes. Dette skremmer ikke meg personlig, da jeg har en velregulert diabetes, er i god fysisk form og jeg har ingen underliggende sykdommer. Likevel, man vet aldri!

Symptomer = testing

Derfor har jeg tatt et valg. Et valg om å teste meg dersom jeg får symptomer på korona. Blir jeg syk, vil jeg vite det. Ikke gå og lure, være redd for å smitte andre. Jeg bor sammen med fem barn som går på skole og søsteren min som nettopp har vært gjennom alvorlig sykdom. Vi er enige i at vi tester heller en gang for mye enn å gå og lure. Tre av barna har testet seg grunnet symptomer og vi har lav terskel for å holde dem hjemme. Alle kjenner nok ekstra etter symptomer denne høsten kontra tidligere, men det er helt naturlig nå som viruset herjer.

LES OGSÅ: Slik går det med våre bloggere i koronakrisen

Testet meg tre ganger

Selv har jeg blitt testet tre ganger for Covid-19. Første gangen var fordi jeg måtte inn på Ullevål sykehus til undersøkelse. Jeg hadde vært syk med feber og måtte automatisk testes. De to andre gangene testet jeg meg fordi jeg hadde væt i nærkontakt med en som var smittet. På et tidspunkt var det over en ukes ventetid på testing i Oslo og jeg valgte og teste meg privat. Dyrt, men nødvendig. Hvis ikke hadde jeg måttet holde meg hjemme til jeg hadde fått svar på testen, og jeg tok meg ikke tid til å vente over en uke.

LES OGSÅ: Det er aldri for sent å lære noe nytt

Annonse

Forkjølelse og snørr

Høsten er ensbetydende med forkjølelse, hoste og vond hals. Også symptomer på korona. Skal jeg teste meg eller barna så snart det er forkjølelse i hus? Tja er svaret på det. Det er en totalvurdering i forhold til hvem av oss som får symptomer. Barna er på skole og spiller fotball, de omgås mange personer hver dag. Samtidig blir ikke barn like lett smittet som oss voksne. Likevel er terskelen min svært lav for å holde dem hjemme ved symptomer. Mulighetene for litt hjemmeskole er til stede for dem begge og da kan de opprettholde det faglige hjemme selv om de er småsyke.

Hvor ligger din terskel for testing?

LES OGSÅ: Har du fått deg en overraskelse på diabeteskontroll?

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: