Diabetes og plattfot – hell i uhell? (Del 2)

Diabetes og plattfot – hell i uhell? (Del 2)

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 14.08.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

At jeg kun betaler egenandel ved kjøp av ortopediske sko er ikke fordi jeg er plattfot, men fordi jeg har diabetes. Alle med diabetes kan nemlig søke om ortopediske sko – et slags hell i uhell.

Annonse

NB! Har du ikke lest del 1 kan du gjøre det her.

Jeg kom til et punkt hvor jeg begynte å bekymre meg for å ende med samme skjebne som min far og bestemor, som har hatt og har store plager med føttene sine. Begge har endt med å måtte ta en operasjon som følge av dette. Det skal sies at de ikke hadde de samme mulighetene til hjelp og behandling som jeg har hatt. De søkte heller ikke hjelp før i voksen alder og etter at de hadde gått med plager i mange år.

Det at jeg har diabetes i tillegg gjør meg enda mer bevisst. Jeg tok igjen kontakt med ortopeden etter å ha forsømt dette i noen år. I og med at ortopediske såler tar litt større plass, får de ikke plass i hvilken som helst sko. De ble derfor kun brukt i joggesko når jeg skulle trene.

LES OGSÅ: Senkomplikasjoner ved diabetes

Positivt overrasket over utvalget

I flere år gikk jeg stort sett bare i joggesko. Det plaget meg imidlertid at det ofte ble trangt i skoen om jeg hadde de ortopediske sålene nedi, og at det ikke var alle typer sko jeg kunne bruke sammen med dem. I og med at jeg har diabetes får jeg ved å betale en egenandel, to par fotsenger i året. I tillegg viste det seg at jeg også får to par ortopediske sko ved å betale en egenandel.

Annonse

Men ortopediske sko? Er ikke det sånne klumpete sko med stusselige farger? Det var i hvert fall min tanke, og noe som hindret meg fra å i det hele tatt vurdere det. Men da jeg i fjor igjen var hos ortoped for å hente fotsenger, ba jeg om å få se på utvalget de hadde av sko. Og til min overraskelse, det var jo så mye lekkert!

Da jeg har diabetes, fikk jeg ved første gang jeg brukte vedtaket, hele fire par sko ved å kun betale en egenandel per sko. Ortopediske sko er bredere over vristen og har bedre plass så man skal få fotsengene nedi. Med diabetes skal man være bevisst på å ikke ha for små sko eller sko som strammer. Det var så befriende å få på seg sko hvor jeg kjente at tærne hadde god plass selv om jeg hadde sålene nedi.

LES OGSÅ: Sunne føtter er glade føtter

diabetes og plattfot, kvinne med vonde føtter

Illustrasjonsfoto: Getty images.

Alle med diabetes kan søke om ortopediske sko

Du trenger ikke være plattfot for å kjøpe ortopediske sko. På NAV sine sider står det følgende:
«Ortopedisk fottøy er spesiallaget slik at de skal avhjelpe funksjonsforstyrrelser i fot- og ankelregionen, for eksempel fottøy for diabetikere og revmatikere. Fottøyet kan være individuelt laget til den enkelte bruker, eller fabrikkmessig framstilt for en diagnosegruppe/brukergruppe».

At jeg kun betaler egenandel ved kjøp av sko er ikke fordi jeg er plattfot, men fordi jeg har diabetes. Men husk at du ikke automatisk får vedtak på sko eller såler selv om du har diabetes. Du må søke om dette gjennom Nav. Men som både min lege og ortoped sa, diabetes er en såkalt «ja-sykdom». Med dette mente de at man i det fleste tilfeller får innvilget vedtak på grunn av sykdommen.

På Nav sine nettsider kan du lese mer om dette. Der står det blant annet at:
«Sykehuslege eller legespesialist må fylle ut søknadsskjema (NAV 10-07.10) og sende det til leverandøren av det ortopediske hjelpemidlet. Leverandøren gir tilleggsopplysninger på skjemaet og videresender det til NAV. Allmennpraktiserende leger kan ikke søke om ortopediske hjelpemidler, men de kan henvise deg videre til en spesialist.»

«Spesialister i ortopedisk kirurgi og fysikalsk medisin og rehabilitering, samt sykehusleger kan søke om alle typer ortopediske hjelpemidler. Spesialister i nevrologi, revmatologi, indremedisin og pediatri kan søke om ortoser og ortopedisk fottøy».

Du kan lese mer om dette ved å gå inn på denne lenken her.

LES OGSÅ: Gode sko er viktigere enn du tror 

Hell i uhell med to diagnoser

Sånn sett kan man vel kalle det hell i uhell. På grunn av at jeg er plattfot OG har diabetes, er jeg mer bevisst på føttene mine og er opptatt av å ha gode og fornuftige sko som er snille mot føttene. Og det beste av alt er at komfort ikke trenger å gå på bekostning av utseende. Da jeg skulle bruke vedtaket mitt på to par sko og et par fotsenger nå før sommerferien, ble jeg så positivt overrasket over utvalget at jeg endte opp med å kjøpe ett par sko utenom også.

Ortopediske sko er i utgangspunktet ganske dyre. Ved bruk av egenandelen betaler jeg kun litt over 600 kroner per par sko og rundt 400 kroner for fotsengene. Kjøper du sko utenom vedtaket, betaler man litt over 2000 kroner per par. Jeg mener uansett at det er verdt å betale for å ta vare på føttene sine.

Ved å trykke på denne linken kan du se på et utvalg av ortopediske sko. Denne leverandøren har forhandlere så å si over hele landet.

Kilder:
NAV, Ortopediske hjelpemidler
NRK, Dette er de vanligste fotplagene
Diabetesforbundet, Slik tar du vare på føttene dine når du har diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: