Diabetes og plattfot – Gode sko har aldri vært viktigere (Del 1)

Diabetes og plattfot – Gode sko har aldri vært viktigere (Del 1)

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 07.08.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Diabetes øker risikoen for fotkomplikasjoner, derfor er det ekstra viktig at vi med diabetes tar vare på føttene våre og bruker gode sko. Hvis man i tillegg er plattfot, sånn som meg, er det desto viktigere.

Annonse

Da jeg var ni år ble jeg diagnostisert med diabetes. Dette stoppet meg heldigvis ikke fra å være aktiv og etter hvert drive med blant annet friidrett, håndball og fotball. Jeg vil ikke si at diabetesen var et hinder for meg for å drive med fysisk aktivitet, men noen ganger måtte jeg selvsagt ta pauser på grunn av blodsukkeret.

Etter hvert var det derimot noe annet som begynte å plage meg mer når jeg var ute på håndballbanen. Jeg begynte å få smerter under føttene da jeg løp på det harde underlaget.

LES OGSÅ: Når tok du vare på føttene sist?

Viste seg at jeg var plattfot

Har man diabetes skal man være bevisst på senkomplikasjoner knyttet til føttene i form av sår, nedsatt følsomhet og nevropati. I og med at jeg opplevde å få plager med føttene i såpass ung alder og så tidlig i sykdomsforløpet, skyldtes ikke dette for meg senkomplikasjoner knyttet til diabetesen. Derimot har jeg både en far og bestemor som har plager med føttene.

Når folk spør om jeg har arvet diabetesen av noen i familien, kan jeg svare nei. Føttene derimot, de skulle vise seg å gå i arv til både meg og min mellomste bror, som også har diabetes type 1.

Annonse

Ettersom plager med føttene er noe som ligger i familien, og at jeg tillegg har diabetes som øker risikoen for fotkomplikasjoner, var foreldrene mine snare med å ta meg med til legen for å undersøke videre. Derifra ble jeg henvist videre til en ortoped, og det viste seg at jeg, i likhet med min far og bestemor, er plattfot. Dette innebærer altså at undersiden av foten er helt flat. En slik feilstilling over tid kan gi smerter og plager.

LES OGSÅ: Gode sko er viktigere enn du tror

Brukte ufornuftige sko fordi det var «trendy»

Jeg minnes ikke at vi gjorde så mye med min «nye» diagnose da det ble oppdaget, utover at vi ble opptatt av å kjøpe gode sko til fysisk aktivitet og trening. Årene gikk og jeg hadde mer enn nok med å balansere diabetes, skole og ungdomstid til å tenke noe spesielt over hvilke sko jeg burde velge.

Jeg ville jo være som alle andre. Og det skotøyet alle andre gikk i på den tiden, var vel ikke det man kan kalle fornuftig. Det var gjerne sko med flat såle og lite støtte. Tøyskoen Converse var populær over flere år. For å ikke snakke om farsotten som minnet mer om en tøffel enn en sko; Uggs. Det var ingen som gikk med joggesko med mindre man skulle trene.

diabetes og plattfot, kvinne skifter til gode sko

Nå er det komfortable joggesko til enhver anledning. Illustrasjonsfoto: Getty images.

Jeg hadde ingen betydelige plager med føttene på denne tiden, men etter en lang dag i tøysko kjente jeg at jeg hadde vondt i føttene. I tillegg så jeg at skoene mine etter en tids bruk var så å si ødelagte.

På grunn av feilstilling i foten tråkker jeg innover. Da jeg etter en hel sommer i den superpopulære sandalen Birkenstock så at skoen var helt buet og ødelagt, skjønte jeg at jeg måtte gjøre noe. En sko som ble hyllet for sin ergonomiske såle og gode komfort, skulle vise seg å ikke være noe særlig for mine plattfot-føtter.

LES OGSÅ: Senkomplikasjoner ved diabetes

Nå er det joggesko til enhver anledning

Jeg måtte bare akseptere at jeg ikke kunne kjøpe sko som alle andre har. I dag finnes det heldigvis mange fine og behagelige joggesko. Og jeg har for lengst sluttet å bry meg om hva alle andre gjør eller tenker. Trendene har også endret seg.

Før var det vel nesten utenkelig ha noe annet enn høye hæler eller små trange sko som garanterte vonde føtter når man skulle pynte seg. I dag er det helt vanlig å se folk med joggesko til både kjole og skjørt. Og det passer meg utmerket.

LES OGSÅ: Kjøpe nye sko? Her er noen nyttige tips for de med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: