Vet du hva som skjer når en kanyle er brukt én gang?

Vet du hva som skjer når en kanyle er brukt én gang?

Publisert første gang: 25.06.20 | Sist redigert: 27.04.23

Du ville ikke engang sydd et hull i buksa med en uspiss nål, så hvorfor skal du gidde å utsette huden din for det? Pennekanyler bør bare brukes én gang, men vet du egentlig hvorfor?

Travle dager, uforutsette hendelser eller små forglemmelser. Det er mange grunner til at man ikke tar med seg nok kanyler eller ikke bryr seg med å bytte mellom hver injeksjon. Med det er faktisk en viktig grunn til at man bør bytte.

Annonse

Pennekanyler er laget for å brukes én gang – for så å kastes!

LES OGSÅ: Diabetes og nåleskrekk

Dette skjer når en kanyle har vært brukt én gang

Kanskje har du hørt det før. Egentlig er du fullstendig klar over det, men når du er i farta er det lett å tenke; «er det så nøye da?». Jo, det er faktisk det. La oss forklare hvorfor.

Når nålespissen treffer huden bøyes den littegrann og vil derfor forårsake unødig skade hvis den brukes på nytt. Men kan du egentlig se hvilken kanyle som har vært brukt én gang?

Både ja, og nei. Dette er ikke noe man kan se med det blotte øye, men satt under lupen vil man oppdage at forskjellen på en ny nål og en som har vært brukt bare én gang er påfallende.

Annonse

LES OGSÅ: Roche fikk kontrakt på insulinpumpesystemet Accu-Chek Insight!

Hvorfor stikke seg med en ødelagt spiss?

Velger man å benytte samme kanyle gjentatte ganger vil materialet i spissen bli så ødelagt at man i praksis stikker seg med en krok – altså et redskap med mothaker – heller enn en spiss. En nål som har vært brukt tre ganger er rett og slett ikke spiss lenger.

Du ville ikke engang sydd et hull i buksa med en uspiss nål, så hvorfor skal du gidde å utsette huden din for det? Når du har insulinavhengig diabetes vet du at du må stikke deg selv flere ganger om dagen, så det er ingen grunn til å gjøre det verre for seg selv.

illustrasjon av en ny kanyle, og når en kanyle er brukt
TIL VENSTRE: En ubrukt nål. For å beskytte deg mot nikkelreaksjoner er nålespissen omgitt av en tynt lag silikon. TIL HØYRE: En nål som er brukt flere ganger. Her kan du se at silikonlaget ikke lenger er intakt. Foto: Alva Thylén.

Det er mer enn spissen som reduseres etter en gangs bruk av en kanyle. Alle kanyler inneholder nikkel, og noen mennesker kan være allergiske mot nikkel. For å beskytte deg mot nikkelreaksjoner er nålen derfor omgitt av en tynt lag silikon. Og dette silikonlaget beskytter deg bare én gang.

Reaksjoner på nikkel i kanyler som har blitt brukt flere ganger kommer gjerne i form av kløe eller rød og irritert hud.

Kan føre til feildosering

Å bruke en kanyle flere ganger vil ikke bare kunne gjøre at spissen og belegget på nålen blir skadet, det medfører også en annen risiko. Selv etter kun én gangs bruk kan det i tillegg skje at noe setter seg i nåleveggene. Konsekvensen av en tett nålevegg kan være at insulinet ikke kommer like raskt igjennom, eller at ikke alt insulinet man skal ha kommer med i dosen. Dermed har du stukket deg helt unødig.

LES OGSÅ: Arr fra sykdommen

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: