Hvordan er det å ha en mamma med diabetes?

Hvordan er det å ha en mamma med diabetes?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 27.03.20 | Sist redigert: 01.02.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Den eldste sønnen min, Oliver, var to år da jeg fikk diabetes type 1. Nå som tenåring kan han ikke huske hvordan livet var før jeg fikk diabetes. Selv om jeg tror min diabetes spiller en liten rolle i hans liv, så har jeg stilt han noen spørsmål om hvordan det er å ha en mamma med diabetes.

Kan du huske når jeg fikk diabetes?

Annonse

– Nei, jeg var bare to år så jeg husker ingen ting fra tiden før du fikk diabetes.

Hvordan merker du i hverdagen at jeg har diabetes?

– At appen på mobilen piper hele tiden når blodsukkeret er før høyt eller for lavt! Du kan være irritert, særlig ved høyt blodsukker. Du setter mange sprøyter per dag og det liker jeg ikke å se på selv om jeg skjønner at det er livsviktig for deg. De små hettene fra sprøytespissene finner vi over alt i huset, på de merkeligste steder! Av og til må jeg hente mat eller diabetesutstyr til deg hvis du har føling. Men alt dette er en del av hverdagen vår siden jeg alltid har levd med det.

Må du ta noen hensyn?

– Det tror jeg egentlig ikke. Jeg merker ikke det noe spesielt ekstra i forhold til pappa som ikke har diabetes. Men hvis jeg lager mat så må jeg lage uten sukker, siden mamma ikke spiser det. Men jeg lager sjeldent mat. Av og til henter jeg sprøyter, sprøytespisser eller følingsmat. Du lager lite styr rundt din diabetes.

Annonse

LES OGSÅ: Hverdagen er god med diabetes

Fra det verste til det positive

Hva er det verste med diabetes?

– At du ikke kan spise det du vil. Du må alltid ta hensyn til diabetesen og tenke på alt du spiser i forhold til hvor mye insulin du må ta. Når vi spiser ute må du alltid spørre hva maten inneholder. Og hvis de ikke vet det, så har du ofte færre valgmuligheter.

Kristi og sønnen Oliver
Oliver og mamma Kristi Foto: Privat

Er det noe som er positivt med diabetes?

– Du trener og spiser sunt. Det hadde du kanskje ikke gjort om du ikke hadde fått diabetes. Vi spiser mye sunn mat som er hjemmelaget når vi er hos deg. Det er positivt for oss alle.

Du kan mye om mat og helse som er nyttig for oss. Og du har alltid med mat så du ikke blir sulten, og noe godt i veska som vi barna kan få smake på.

LES OGSÅ: Jeg skulle ønske at pappa ikke hadde diabetes

Bekymringer

Er du redd for å få diabetes selv?

– Tenker ikke på det, men vil ikke ha det for da kan jeg ikke spise hva jeg vil. Hvis jeg hadde fått det så hadde det sikkert gått greit siden jeg ser det går greit med mamma.

Er du bekymret for at mamma har diabetes?

– Jeg tenker ikke på det i hverdagen, men vet det er en alvorlig sykdom. Jeg vet mamma er flink til å passe på diabetesen sin og har aldri hatt noen alvorlige episoder. Jeg har sett deg få føling men aldri så dramatisk at jeg har blitt redd.

LES OGSÅ: Livsviktig informasjon til pårørende

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: