Automatisk insulintilførsel – den ultimate drømmen?

Automatisk insulintilførsel – den ultimate drømmen?

Maria Schmidt
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er veldig glad i hunden sin, Nevada, som hun en dag ønsker å trene til å bli en diabeteshund.
Publisert første gang: 13.03.20 09:34

Er automatisk insulintilførsel det beste for oss med diabetes?

Accu-Chek Mobile 7023_117980_184742

Den ultimate drømmen for oss med diabetes, er vel å få et friskt organ. Det nærmeste vi kommer dette (foruten en vellykket transplantasjon) er et kunstig organ, som kan dannes av et såkalt «closed loop»-system.

Dette er et system som automatisk tilfører eller stopper insulin ved behov, avhengig av blodsukkerverdien og matinntak.

Automodus

I dag finnes det pumper med et system som heter automodus, hvor insulin tilføres ved høyt blodsukker og stoppes ved lavt. Det er ikke helt automatisk, ettersom man må legge inn karbohydrater og kalibrere blodsukkeret flere ganger daglig.

Min ultimate drøm er å få et system hvor alt skjer automatisk, slik som en frisk bukspyttkjertel fungerer. Derfor tenker man kanskje at et slikt system som nevnt over vil være det nærmeste man kommer, og er derfor helt ideelt. Det er ikke nødvendigvis tilfellet.

LES OGSÅ: Et glimt inn i diabetespasientenes fremtid

Accu-Chek Mobile - Boots

Fordeler og ulemper

Jeg tror det er både fordeler og ulemper med et system som tilfører insulin automatisk. Fordelen er at det kan lette arbeidsmengden i hverdagen, man kan føle seg mer fri fra sykdommen og mer trygg, ettersom pumpen også stopper tilførsel ved lavt blodsukker.

Ulempen med et slikt system, er at man kan glemme hvor mye insulin man trenger per måltid eller per døgn. Små endringer i insulinbehov vil ikke nødvendigvis merkes hos brukeren, ettersom pumpen regulerer dette selv. Skulle pumpen bli ødelagt, kan det bli vanskelig for brukeren og plutselig skulle gjøre alt selv. Man mister rett og slett litt kontroll ved bruk av et automatisk system, som kan være ugunstig i en situasjon hvor pumpen ikke klarer å hjelpe.

Det å veie opp fordeler mot ulemper er opp til hver enkelt, og det som fungerer for noen, fungerer ikke for alle. Det er derimot viktig, etter min mening, å evaluere alle aspekter ved en pumpe før man hopper på vogna.

LES OGSÅ: Vanskelig å beregne riktig insulindose

Ønsker du et pumpesystem med automatisk insulintilførsel?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Accu-Chek Mobile
0/5 (0 Reviews)
Del: