Tar du influensavaksinen?

Tar du influensavaksinen?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 06.12.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Vi går influensatiden i møte. Det betyr at influensavaksinen nå er tilgjengelig. De med diabetes er anbefalt å ta den, men hvor mange av oss gjør det?

Annonse

I dag tok jeg årets influensavaksine. Jeg har vært litt frem og tilbake i år, men landet på å ta den. Vi med diabetes (både type 1 og type 2) er i såkalt risikogruppe og står på listen over de Folkehelseinstituttet anbefaler å ta vaksinen. Årsaken er at influensa kan utvikle seg til mer alvorlig sykdom og vi kan få store problemer med å regulere blodsukkeret.

For og i mot

En vaksine inneholder en del stoffer man kan reagere på. Bivirkninger kan være feber og influensaliknende symptomer. I tillegg vet man ikke om den virker 100 % mot influensaen som kommer, og kun 60 % av de som tar vaksinen har effekt av den. Dette er nok til at jeg tenker meg nøye om før jeg setter en vaksine. Jeg liker ikke å sprøyte kroppen med unødvendige kjemiske stoffer, men ser også at det av og til er nødvendig.

I fjor tok jeg ikke vaksinen siden jeg jobber mye hjemmefra som frilansjournalist. Jeg omgikk ikke masse folk i hverdagen og tenkte at jeg ikke trengte den. Dessverre fikk jeg for første gang i mitt liv sesonginfluensa! Og det var en ganske kjip opplevelse.

Blodsukkeret gikk forholdsvis fint å holde kontroll på, men jeg hadde høy feber i over en uke før jeg krabbet meg av gårde til legen. Jeg burde selvfølgelig ha dratt mye før, men håpet det skulle gå over av seg selv… Det gjorde det ikke og jeg var veldig syk i 14 dager. DET ønsker jeg ikke skal gjenta seg. Derfor har jeg tatt årets influensavaksine og jeg håper jeg skal slippe unna i år.

LES OGSÅ: Når du trodde du hadde opplevd alt

Annonse

Hos legen eller på apotek?

Faktisk er det flere apotek som tilbyr influensavaksinen. På denne måten kan man eventuelt stikke ut i lunsjen å ta vaksinen dersom man arbeider i nærheten av et apotek. Men husk at det er dyrere å ta vaksinen hos apotek enn hos fastlegen. Mitt apotek tar 399 kroner for vaksinen, mens jeg betalte 150 kroner hos fastlegen. Jeg trengte heller ikke å bestille time for å ta den. Den ble satt av en av legesekretærene.

Det eneste var at jeg måtte sitte og vente i 20 minutter etter at vaksinen var tatt, i tilfelle jeg fikk en allergisk reaksjon. Mulig det er slik om du tar den på apoteket også. Jeg fikk heldigvis ingen bivirkninger, men blodsukkeret lå høyt i rundt ett døgn uten å få det ned. Det hører jeg mange andre også sliter med.

LES OGSÅ: Tren smart etter sykdom

Må tas hvert år

Vaksinen mot influensa beskytter mot flere ulike influensavirus. Influensavaksinen beskytter ikke mot andre virus og bakterier som også kan gi influensalignende symptomer. Vanlige influensasymptomer er feber, muskelsmerter, hodepine, påvirket allmenntilstand og tørrhoste. Influensa varer oftest i sju til ti dager. Personer i risikogruppene bør ta vaksine mot influensa hvert år. Dette er nødvendig fordi influensavirus endrer seg hele tiden og vaksinen tilpasses disse endringene hvert år. Effekten av vaksinen avtar også over tid.

LES OGSÅ: Hvordan reagerer kroppen på annen sykdom?

Skal du ta influensavaksinen? Eventuelt hvorfor velger du å la være?

Kilde: Folkehelseinstituttet

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: