Kjære lege, kan du hjelpe meg å bli kvitt diabetesen?

Kjære lege, kan du hjelpe meg å bli kvitt diabetesen?

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 21.11.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Da jeg møtte veggen i 2017 var det bare én ting jeg ønsket meg; å bli kvitt diabetesen. Jeg orket ikke mer. Men diabetesen kan man vel ikke bli kvitt? Nja, det finnes én liten mulighet, en mulighet som passer kun de færreste.

Annonse

Da jeg fikk livet rett i fleisen og møte veggen sommeren 2017 var jeg rimelig langt nede i kjelleren. Det er ingen hemmelighet at det jeg ville mest av alt i verden på det tidspunktet var å bli kvitt denne j..la diabetesen min.

Jeg la ikke skjul på det når jeg snakket med overlegen og diabetessykepleierne på sykehuset. I tillegg brukte jeg time etter time på Google for å finne ut av om det var en reell mulighet for meg å bli kvitt denne dritten.

Nå er det jo slik at diabetes er en autoimmun sykdom som du har fått tildelt for resten av ditt liv. Men det finnes faktisk én mulighet; nemlig transplantasjon av ny bukspyttkjertel.

LES OGSÅ: Norge på verdenstoppen med diabetes type 1

Stor risiko og dårlige odds

Dette hadde jeg en lang og grundig samtale med overlegen om. Han anbefalte meg det ikke, da det er en løsning som skaper nye utfordringer i hverdagen. Og oddsen for å lykkes, vel den ble ikke fremlagt som stor nok til at det fikk meg til å si ja til dette.

Annonse

Oddsen for å lykkes med transplantasjon er bedre om den gjøres i kombinasjon med å transplantere inn en ny nyre samtidig. Nå er heller ikke jeg en fyr som sliter med ødelagte nyrer og andre fysiske plager på grunn av diabetesen min. Jeg er vel mest bare psykisk utmattet etter alle disse årene.

En organtransplantasjon er et stort inngrep. Det er risiko for komplikasjoner og det er en risiko for at kroppen støter fra seg organet. For å unngå avstøting så må du gå på immundempende medisiner for resten av livet. Disse kan ha noen ubehagelige bivirkninger.

LES OGSÅ: Closed Loop System: Tør du å overgi diabetesen din til teknologi?

Ikke løsningen for meg

Overlegen var villig til å henvise meg til Rikshospitalet for en utredning med tanke på en fremtidig transplantasjon. Jeg vurderte det, men basert på min egen situasjon og oddsen for å få et liv med bedre livskvalitet, valgte jeg å la være. Transplantasjon er nok ikke løsningen for meg.

Skal jeg være ærlig så tror jeg nok at det er andre personer der ute som trenger dette mye mer enn jeg gjør. Og faktisk kjenner jeg en kvinne som har gått gjennom nettopp en slik transplantasjon.

Jeg har tatt en prat med henne om hvordan det var å få transplantert en ny bukspyttkjertel, og hvordan det har endret livet hennes. Og i mitt neste innlegg skal dere få lese om hennes historie.

LES OGSÅ: Senkomlikasjoner ved diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
2.5/5 2 tilbakemeldinger
Del: