Diabetes er utfordrende for flere enn oss!

Diabetes er utfordrende for flere enn oss!

Maria Schmidt
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er veldig glad i hunden sin, Nevada, som hun en dag ønsker å trene til å bli en diabeteshund.
Publisert første gang: 08.11.19 10:58

Jeg tror alle med diabetes, uansett hvor lenge man har hatt sykdommen, har utfordringer med regulering av blodsukkeret. Men det er ikke en utfordring kun for oss!

Accu-Fine vitusapotek

Med tanke på hvor kompleks sykdommen er, synes jeg ikke det er rart i det hele tatt.

Ulike påvirkninger

Det at det ikke finnes en fasit til diabetesbehandling, gjør at det automatisk vil være utfordringer knyttet til dette. Blodsukkeret påvirkes forskjellig av ytre og indre faktorer hos alle. Dette er ikke en utfordring kun for oss som har sykdommen, men også for helsepersonellet som skal hjelpe oss å behandle den.

LES OGSÅ: Sosiale medier er den viktigste kanalen for å nå ut til oss med diabetes

Medisinstudenter

Et eksempel som illustrerer kompleksiteten rundt sykdommen vår, er dagen jeg var på sykehuset for første gang etter diagnosen. Da hadde jeg time hos en overlege. Han lurte på om det var greit at noen medisinstudenter fikk observere og delta i samtalen vår.

De var nysgjerrige på hvordan det opplevdes for meg å få diagnosen og stilte flere spørsmål. Det var interessant, fordi det var ikke bare jeg som fikk ny informasjon, men også studentene. Vi lærte av hverandre. Kunnskapen hadde på flere måter like stor relevans for begge parter, ettersom begge måtte lære å behandle en person med diabetes.

LES OGSÅ: Refleksjoner rundt høyt blodsukker

Diabetes omfatter mer enn bukspyttkjertelen

En ting som overlegen forklarte studentene, var følgende: «Kan dere diabetes, kan dere det meste innen medisin.» Med dette impliserte han at diabetes både påvirker og blir påvirket av så mye mer enn bukspyttkjertelen, blant annet øyne, føtter, mental helse og mye mer. Skal man behandle diabetes, må man behandle mange andre områder samtidig.

Kompleks sykdom

Dette fikk meg til å tenke at når diabetes er en så kompleks sykdom for medisinstudenter og leger å forstå, så er det ikke rart at den er vanskelig å takle for oss som lever med den hver dag. Og akkurat som en lege aldri blir utlært, tror jeg ikke vi med diagnosen blir det heller. Vi er flere som synes sykdommen er vanskelig, og i tunge perioder synes jeg det kan være litt godt å kjenne på.

LES OGSÅ: Det heter visst ikke «diabetiker» lenger

 

 

1/5 (1 Review)
Del: