Ereksjonssvikt – en skjult komplikasjon!

Ereksjonssvikt – en skjult komplikasjon!

Sveinung Stensland
(H) Diabetesparlamentariker, helsepolitisk talsperson for Høyre, Helse- og omsorgskomiteen
Publisert første gang: 04.10.19 | Sist redigert: 04.11.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

KRONIKK: Diabetes er en sykdom det snakkes for lite om og komplikasjonene knyttet til sykdommen er mange og alvorlige. De færreste vet at en av disse er ereksjonssvikt!

En ting er å få livet snudd opp med med en diagnose som diabetes. Og skulle forholde seg til alvorlige komplikasjoner i tillegg, er brutalt for mange. Noen av komplikasjonene er lammende, andre dødlige og andre snakkes det nesten ikke om. Ereksjonssvikt (eller impotens. Manglende evne til å få og/eller beholde en ereksjon tilstrekkelig for tilfredsstillende seksuell aktivitet») er en av dem.

Annonse

Psykiske problemer

Rundt halvparten av menn med diabetes har noen grad av nedsatt ereksjonsevne. Ereksjonssvikt kan ramme menn med både diabetes type 1 og type 2. Årsaken til ereksjonssvikt hos personer med diabetes kan være diabetisk nerveskade (nevropati), og dårlig blodforsyning til penis på grunn av trange blodårer (åreforkalkning/arteriosklerose). Menn med diabetes har tre ganger så høy risiko for å få problemer med ereksjonen enn andre menn. Enkelte medisiner, for eksempel  medisiner  som brukes ved blodtrykksbehandling eller ved høyt kolesterol, kan også gi ereksjonssvikt.

Menn som får svekket sin ereksjonsevne på grunn av redusert blodtilførsel, får ofte psykiske problemer som forsterker ereksjonssvikten. Frykter du at du skal få problemer, kan sannsynligheten være større for at de skal oppstå, og dette kan gå utover forholdet til partneren.

Viktig med kunnskap

De fleste som har diabetes har lært mye om kosthold og en sunn livsstil. Det snakkes lite eller ingenting om at erektil dysfunksjon er utbredt blant menn med diabetes. Det er ganske utrolig, når så mange som halvparten av menn med diabetes har noen grad av nedsatt ereksjonsevne.

Selv om diabetes har langt mer alvorlige komplikasjoner, som amputasjoner, tap av syn og død, så er impotens en alvorlig komplikasjon for den det gjelder og for nære relasjoner. Som ved andre komplikasjoner, er risikoen for nerveskade til penis større jo høyere blodsukkeret har vært gjennom år. For å unngå trange blodårer er det i tillegg viktig å ikke røyke, ha lave kolesterolverdier og riktig blodtykk.

LES OGSÅ: Hva er pasientenes beste?

Annonse

Livsviktig åpenhet!

Dette må snakkes om! Leger må informere sine pasienter og overføre kunnskap slik at hver enkelt kan ivareta sin diabetes på best mulig måte. Det er skambelagt for mange å snakke om ereksjonssvikt og ikke minst er det forbundet med mange myter. Derfor er informasjon så viktig. Det kan ta bort stigma og kan oppklare alle usannheter.

Legen kan som oftest fastslå hva som forårsaker ereksjonssvikten. Med riktig diagnose og rett behandling kan du og partneren din sannsynligvis igjen få glede av et tilfredsstillende seksuelt forhold. Det finnes og en rekke behandlingsmetoder. Men det viktigste er å innrømme problemet og snakke med legen og partneren din. Å fortie disse problemene gjør at man ikke får den hjelpen man kunne fått.

Diabetes ligger an til å bli den verste helsekatastrofen i det 20. århundre. Vi har en felles utfordring, og den løses best i et konstruktivt samarbeid med myndigheter, fageksperter og industrien. Sånn kan vi sikre at helheten ivaretas, at kunnskap overføres og at ny tilgjengelig teknologi tas i bruk. Vi må slutte å ha berøringsangst, og vi må samarbeide på tvers og ta i bruk alle ressurser vi har på område for å skape åpenhet, formidle kunnskap og slik yte best mulig behandling til pasienten.

Gode løsninger krever innsats på flere områder. Vi i Høyre er opptatt av løpende endring og forbedring. Vi må handle og vi må høyt og tydelig snakke om det som få vil snakke om!

LES KRONIKKEN: Se for deg å leve uten å se

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
3/5 2 tilbakemeldinger
Del: