Få optimal helseeffekt med smartere trening!

Få optimal helseeffekt med smartere trening!

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 16.05.18 | Sist redigert: 13.09.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

For personer med diabetes type 1 er det sterkt anbefalt å utøve en eller annen form for aktivitet for å hjelpe å stabilisere blodsukkeret og oppnå andre helsefremmende effekter.

Annonse

Viktigheten av fysisk aktivitet og trening er godt dokumentert gjennom forskning. Allikevel viser undersøkelser at færre personer med diabetes holder seg aktive, sett mot resten av befolkningen.

Veldokumenterte helsefremmende effekter

Det er mange helsefremmende effekter av trening som er veldokumentert gjennom forskning. Blant disse er denne listen noen av de viktigste:

  • Lavere blodtrykk
  • Minsket risiko for hjerte-og karsykdommer
  • Bedre kontroll på vekt
  • Sterkere skjelett
  • Sterkere muskulatur

I tillegg kommer en rekke positive effekter for personer med diabetes. Det er forebyggende for komplikasjoner og kan være et effektivt hjelpemiddel for å stabilisere blodsukkeret. Undersøkelser viser fortsatt at mindre enn femti prosent av personer med diabetes aktivt driver med fysisk aktivitet, hva er grunnen til det?

LES OGSÅ: Få bedre blodsukkerkontroll med styrketrening

Frykten for føling

I følge spørreundersøkelser er det hypoglykemi som er den største barrieren som hindrer personer med diabetes i å aktivt drive, eller komme i gang med fysisk aktivitet.

Annonse

Andre fremtredende frykter ser ut til å være lavt utgangspunkt når det kommer til fysisk form og å miste kontroll over sin diabetes, om det så er høyt eller lavt blodsukker. Dette er frykter som er forståelige, og det kan trenges hjelp fra helsepersonell for å komme i gang med en eller annen form for aktivitet.

Jeg vil også gjerne påpeke at det er personer som ikke kan drive fysisk aktivitet grunnet andre underliggende faktorer eller diagnoser og at man alltid må følge anbefaling fra helsepersonell.

LES OGSÅ: Føling igjen? Her er et knippe mulige årsaker til at blodsukkeret daler

Innvirkning på Glykemisk indeks

Det er blandede meninger når det kommer til innvirkningen av trening på HbA1c. En av grunnene til at studier kommer til forskjellige konklusjon er varighet av studiet, form for trening og alle andre faktorer som påvirker langtidsblodsukkeret.

Det er derimot ingen tvil om at fysisk aktivitet øker insulinsensitiviteten i de fleste tilfeller, og at man derfor vil trenge mindre insulin til måltider i etterkant av trening. Dette kan variere fra noen timer, til flere dager. Alt etter intensitet, treningsform og hvem det er som utfører økten.

Selv vil jeg si at trening helt klart har en innvirkning på min HbA1c. Jeg får en bedre kontroll på blodsukkeret og ser en stabilisering, som gjør at blodsukkeret generelt sett ikke øker like raskt i dagene etter at jeg har drevet hard trening.

LES OGSÅ: Hvordan intensiv trening påvirker blodsukkeret

Det er ikke så mye som skal til

I følge forskere på Universitetet i Boulder Colorado og Universitetet i Tennessee er regelmessige gåturer med på å redusere blodtrykket. Det reduserer også sjansen for å få slag med 20 til 40%.

Det er ikke mer enn 30 minutter med moderat aktivitet som skal til for å redusere sannsynligheten for å få hjerte- og karsykdommer og medvirke til de overnevnte helseeffektene. I tillegg reduseres faren for en rekke senkomplikasjoner hvis man holder seg aktiv.

Det er ingen fasit på hvor mye man bør trene, men retningslinjene fra helsenorge.no har følgende anbefaling for voksne mellom 18-64 år:

«Optimal helseeffekt oppnås sannsynligvis ved en kombinasjon av minst 75 minutters fysisk aktivitet med høy intensitet per uke og inntil 30 minutter daglig moderat fysisk aktivitet.».

Det er viktig å påpeke at det kan være lurt å konsultere en lege før man setter i gang med nye former for fysisk aktivitet.

Legg gjerne igjen en kommentar hvis du har tanker rundt dette du vil dele med oss ?

Kilder:
Journal of Diabetes Science and Technology
www.sciencedirect.com
Helsedirektoratet.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: