Slik tar du best vare på øynene dine
Å sørge for god blodsukkerkontroll er noe av det viktigste du gjør for å forebygge øyekomplikasjoner.
Visste du at den vanligste årsaken til blindhet blant personer mellom 30 og 69 år er øyekomplikasjoner som følge av diabetes? Ja, har du diabetes er du nemlig ekstra utsatt for øyesykdommer.
Mennesker med diabetes lever i dag lengre liv, og siden vi blir eldre enn før øker også forekomsten av øyekomplikasjoner.
Det regnes at 10 prosent av de med type 2 diabetes vil ha øyebunnsforandringer allerede etter 5 år med sykdommen, mens etter 20 år vil over 60 prosent av de med type 2 ha retinopati.
Diabetiske øyekomplikasjoner er først og fremst skader på netthinnen, men det kan også være linseforandringer, brytningsfeil (at du må bruke briller), grønn stær (glaukom) og øyemuskellammelser.
Den vanligste øyekomplikasjonen er netthinneforandringer – såkalt diabetisk retinopati, dette er også den mest alvorlige. Går du for lenge ubehandlet kan den i verste fall gjøre deg blind.
Heldigvis finnes det noen gode råd som kan redusere risikoen for å utvikle slike øyekomplikasjoner.
LES OGSÅ: Komplikasjonene du ikke kan se
Sørg for et stabilt blodsukker
Å holde blodsukkeret så stabilt og normalt som mulig er den beste måten å forebygge alle former for senkomplikasjoner ved diabetes – også når det gjelder øyesykdom.
Dette kan være lettere sagt enn gjort siden blodsukkeret påvirkes av så mange faktorer, men å regulere blodsukkeret er noe av det viktigste du gjør, og er derfor verdt en innsats.
Her er noen gode tips til hvordan holde et stabilt blodsukker:
- Mål blodsukkeret regelmessig
- Styr unna søtsaker og andre raske karbohydrater
- Velg grove karbohydratkilder med høyt fiberinnhold
- Spis regelmessig og ha en balanse mellom protein, fett og karbohydrater i måltidene
- Sørg for regelmessig fysisk aktivitet, minst 30 minutter daglig
LES OGSÅ: Søte løfter hjelper ikke diabetespasienter
Husk å gå til øyelegekontroll
Jo lengre du har hatt diabetes, jo mer øker risikoen for å utvikle øyekomplikasjoner. Denne risikoen øker ytterligere hvis du i tillegg har høyt blodtrykk eller røyker.
Siden det er svært få symptomer i de tidlige fasene av retinopati, vil du også kunne ha det uten å være klar over det selv. Men hvis forandringene oppdages tidlig er det enklere for øyelegen å følge utviklingen og behandle deg deretter.
Derfor er det svært viktig å gå til regelmessige kontroller hos en øyelege. Og hvis du selv merker forandringer med synet ditt gjør du lurt i å gi rask beskjed til lege.
Så ofte bør du gå til kontroll:
Type 1: Første undersøkelse bør skje 5 år etter diagnosen, deretter årlig eller hvert andre år. Ved stabilt blodsukker og stabilt blodtrykk kan du gå sjeldnere.
Type 2: Første undersøkelse bør skje ved diagnose. Deretter gjentas årlig eller hvert andre år. sjeldnere ved stabilt blodsukker og stabilt blodtrykk
Gravide med diabetes: Planlegger du barn bør du helst gå til øyekontroll før graviditeten, eller så tidlig som mulig i svangerskapet.
LES OGSÅ: – Accu-Chek Insight pumpen gjør det enklere for meg som ikke ser
Kilder: Norsk Helseinformatikk, Diabetesforbundet, Helsedirektoratet.
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.