Verdens diabetesdag 2017 – kvinners rett til god helse

Verdens diabetesdag 2017 – kvinners rett til god helse

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 01.11.17 | Sist redigert: 07.11.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Den 14. november er det igjen duket for Verdens diabetesdag, og i år er det kvinnene som står i fokus.

Annonse

Visste du at 199 millioner kvinner rundt om i verden lever med diabetes i dag? Og dessverre øker tallene stadig.

Mange av disse kvinnene har ikke tilgang til nok kunnskap om sin egen diagnose, og hvordan den best behandles. Derfor er det kanskje ikke så rart at diabetes er en av de ledende dødsårsaker blant kvinner på verdensbasis.

Og nettopp derfor er det så viktig å spre kunnskap om diabetes – ikke bare her til lands, men i hele verden.

Hvert år markeres derfor Verdens diabetesdag den 14.november, på fødselsdagen til Frederick Banting – mannen som var sentral i oppdagelsen av insulinet i 1922 sammen med Charles Best.

LES OGSÅ: Dette er type 1 diabetes 

Annonse

Diabetes en økende helsetrussel

Bekymringer over den stadig økende helsetrusselen som diabetes utgjør, var bakgrunnen for at Verdens diabetesdag i 1991 ble opprettet av International Diabetes Federation og Verdens helseorganisasjon (WHO). Siden 2006 har dette også vært en offisiell FN-dag. Verdens diabetesdag logo

Dette er en global diabeteskampanje der målet er å forene verdens diabetessamfunn, som består av mer enn en milliard mennesker i over 160 land.

På den måten kan man sammen skape økt bevissthet rundt diabetes og hvordan sykdommen best håndteres.

90 prosent av de som har diabetes i verden har diabetes type 2, og mange av disse tilfellene kunne vært ungått. Det regnes nemlig at opptil 70 prosent av type 2-tilfeller kan forebygges.

WHO anslår at 1,5 millioner mennesker likevel dør av diabetes hvert år.

LES OGSÅ: Diabetes type 1 og type 2 – hva er det?

Kunnskap til å forebygge diabetes i familien

Kvinner og menn er forskjellige – også når det kommer til diabetes. Ikke bare kan sykdommen gå ut over fruktbarhet og svangerskap, men forskning har også vist at kvinner med diabetes kan ha høyere risiko for å avstå fra medisinsk behandling.

I år vil kampanjen fremme betydningen av rimelig og rettferdig tilgang til livsviktig diabetesmedisin og teknologier, for alle kvinner som har diabetes. Men også for de som har en risiko for å utvikle diabetes.

I mange hjem i verden er det også kvinnen som har hovedrollen på kjøkkenet, og dermed fører sine kunnskaper om kosthold videre til barna. Derfor er det viktig at kvinner selv har nok kunnskap og informasjon om en sunn livsstil, og hvordan de kan håndtere sykdommen for å oppnå optimale resultater. Dette kan være med på å styrke deres evne til å forebygge type 2 diabetes i sin familie.

Bli gjerne med på å rette fokuset på diabetes på denne dagen ved å bruke disse emneknaggene i sosiale medier: #DiabetesKnowledge #WDD

Kilder: International Diabetes Federation, WHO, FN.no.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: