Finn din styrke! (Del 3)
Trening er bra for både helsa og for regulering av blodsukkeret, uansett hvilken treningsform du velger. Men hvor ofte bør du trene? Hvor tungt bør det være? Og hvor mange repitisjoner bør du ta?
Det finnes uendelig mange former for styrketrening der ute, fra Cross-fit til Yoga. Alt er med på å styrke kroppen og kan hjelpe med kontroll av blodsukkeret. Det viktigste er at du finner det som fungerer for deg personlig.
I dette innlegget vil jeg gå nærmere inn på oppsett av treningsøkten, og hvilken innvirkning dette vil ha på utvikling av muskulaturen og blodsukkeret. Jeg vil hovedsakelig fokusere på konvensjonell vektløfting, fordi det er det jeg har mest erfaringsbasert kunnskap med selv og har sett svært gode resultater med.
LES OGSÅ: Styrketrening for bedre blodsukkerkontroll
Sett, vekt og repetisjoner
Det har blitt skrevet utallige bøker om dette temaet, så det er begrenset hvilken informasjon som kan bli gitt i et innlegg som dette. Jeg vil gi noen hovedregler for hvilke resultater du kan forvente med de forskjellige oppsettene. Jeg har sett god innvirkning på blodsukkeret med alle former for styrketrening som blir nevnt her. Men det vil variere fra person til person hvor god innvirkning en gitt form for trening gir, både på fremgang og på blodsukker. Man må rett og slett bare prøve seg frem.
De siste månedene har jeg trent et program som fokuserer på maksimal styrke. Det har gitt best utslag for meg personlig. Jeg kan ikke utelukke at det også er våren som har vært med på å øke kontrollen, da jeg tidligere år har opplevd at det er lettere å håndtere diagnosen på sommerhalvåret.
Vil du bli sterkere, vil du ha større muskler, eller vil du at musklene skal bli utholdne? I tabellen over her kan du se hvordan du bør trene styrke ettersom hvilket resultat du er ute etter. Tunge løft med få repitisjoner gir hovedsakelig økt styrke, mens lette vekter med mange repitisjoner gir muskelvekst og utholdenhet.
LES OGSÅ: Styrke til å kontrollere blodsukkeret
Hvor ofte bør jeg trene?
Hvor ofte du trener vil avhenge av hvor mye tid du har til overs, hva slags program eller opplegg du velger å følge, og hvilke mål du har for treningen din. Hovedsaken er at du finner det som fungerer for deg personlig. Ja, det er så enkelt. Trener så ofte man har overskudd og lyst til, så vil det bli lettere å fortsette i lengden. Det er bedre å trene 2 ganger i uken over en lang periode, enn perioder med skippertak med 5 økter i uken. Finn din middelvei, finn det som fungerer.
Les også: Slik får du riktig mengde karbohydrater når du trener
Det skal være tungt
Uansett hvilken treningsform som blir valgt skal treningen være tung når man etter noen uker har fått kroppen ordentlig i gang. For å se progresjon er det viktig å presse seg moderat. Jeg sier moderat fordi man ikke skal presse seg helt til utmattelse, men krevende skal det være.
Unntaket til dette er hvis man tidligere har hatt skade i ledd, sliter med bevegelighet eller liknende. Direkte smerter i muskulatur og skjelett skal ikke oversees. Hvis du opplever smerter ved en øvelse på tunge vekter eller ved mange repetisjoner er det bedre å gå ned i vekt. Er smertene vedvarende vil jeg anbefale at du sjekker opp i dette hos helsepersonell.
Finn din middelvei, finn det som fungerer.
LES OGSÅ: Diabetes er ikke til hinder for å trene
Kilde: Styrketrening – i teori og praksis. ISBN: 9788205382190
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.