Diabetes og førerkort: – Det viser seg at jeg har kjørt «ulovlig» i 13 år!

Diabetes og førerkort: – Det viser seg at jeg har kjørt «ulovlig» i 13 år!

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 20.09.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Reglene for førerkort er noe annerledes for mennesker med diabetes. Selv trodde jeg at jeg hadde fulgt reglene til punkt og prikke. Likevel viste det seg at jeg i årevis hadde kjørt «ulovlig».

Annonse

Jeg tok førerkort klasse B i 2003. Jeg begynte kjøreopplæring hjemme på Østlandet og leverte alle legeerklæringer og annen papirmølle inn på den lokale trafikkstasjonen der da jeg tok teoriprøve.

Selve oppkjøringen tok jeg her i Bergen, og ifølge kjørelærer og sensor var alle papirer i orden for å få førerkort. Jeg mottok det lille rosa kortet med utløpsdato på min 100-årsdag. Alt var jo i orden. Trodde jeg…

LES OGSÅ: Dette er type 1 diabetes

Først én fornyelse og så atter en fornyelse

Jeg fornyet førerkortet i 2009 grunnet navneendring. Da leverte jeg også inn en hel haug med papirer. Jeg er nesten sikker på at både skonummer, navn på første kjæledyr, og når jeg lærte å svømme var ført opp i den bunken.

Nok en gang fikk jeg førerkort som skulle gjelde til min 100-årsdag. Jeg var godtroende. Jeg trodde altså at alt var i orden, på tross av at det hele tiden har vært begrensninger for oss med diabetes som bruker insulin eller blodsukkersenkende tabletter.

Annonse

Gyldigheten på førerkortet er maks 5 år for alle med diabetes, uansett type og behandling.

Den 1. oktober i 2016 kom det nye helsekrav til førerkort (ekstern lenke), og jeg hadde i tillegg fått et nytt mellomnavn. Derfor valgte jeg igjen å ta turen til legen, bare fordi jeg synes enda flere legetimer er det morsomste i hele verden (håper du leser ironien mellom linjene her).

Legetimen kort oppsummert: Så på ei tavle med store og små bokstaver, fortalte om eventuelle lave blodsukkerverdier og så videre. Fikk jaggu godkjent legeerklæring denne gangen også gitt.

LES OGSÅ: – Det er trist å høre om mennesker med diabetes som ikke får de opplysningene de har rett på

Har kjørt «ulovlig» i 13 år

Så gikk turen til trafikkstasjonen. Jeg tok et nytt bilde som ikke ser ut i måneskinn, og satte meg ned for å vente. Da det endelig ble min tur ble jeg møtt med et smil fra en hyggelig eldre dame bak skranken. Ved nærmere sjekk kunne hun ikke finne noen tidligere innleverte legeerklæringer på meg. Det viser seg altså at jeg har kjørt «ulovlig» i 13 år!

Jeg er veldig glad for at jeg har kjørt plettfritt i alle disse årene, og uten noen lave blodsukkerverdier bak rattet, ettersom jeg alltid har vært nøye med å måle meg før kjøring og underveis.

Det kan se ut som den første legeerklæringen sannsynligvis ikke har fulgt med på flyttelasset da alt ble digitalisert. Med legeerklæring nummer to er det uvisst hva som egentlig har skjedd. Men kanskje den ble tilgriset av kaffe og deretter havnet i søpla? Et lite mysterium det der altså.

Jeg har nå igjen fått førerkortet i postkassa. Og det er gyldig i 5 år, akkurat som det skal.

LES OGSÅ: Mil etter mil – med diabetes i bil

Foto: Linda Terwindt.

De nye førerkortforskriftene for førerkortgruppe 1

Førerkortgruppe 1 er lettere kjøretøy som bil, beltevogn, moped, motorsykkel og traktor.

  • Gyldigheten på førerkortet er maks 5 år for alle med diabetes, uansett type og behandling (insulin, tabletter og kost).
  • Bruker du ikke insulin oppfyller man helsekravet dersom det ikke er fare for bevissthetspåvirkning under føring av motorvogn, og sykdommen ikke har ført til funksjonssvikt i andre organer som medfører økt trafikksikkerhetsrisiko.
  • Bruker du medisiner som kan gi lavt blodsukker oppfyller du bare kravene hvis du ikke har hatt mer enn ett anfall av hypoglykemi med behov for bistand fra andre, i løpet av de siste 12 månedene. Og hvis du har full innsikt i utvikling av hypoglykemi og farene det kan medføre, og følger legens anbefalinger; herunder anbefaling om egenmåling av blodsukker i forbindelse med føring av motorvogn.

Du oppfyller med andre ord helsekravet for førerkort gruppe 1 , men hvis du har hatt en føling som beskrevet i lovteksten ovenfor, kan legen bare gi deg legeerklæring med anbefaling om rett til å kjøre bil i inntil ett år. Har du derimot hatt flere slike alvorlige følinger, mister du lappen inntil legen din mener du har fått tilbake kontrollen på diabetesen din.

Før var det opp til fylkeslegen om man fikk kjøre videre eller ei, men nå er det opp til fastlegen din. Dette gjelder alle førerkortklasser. Har du spørsmål om førerkort i gruppe 2 og 3 anbefaler jeg at du tar kontakt med din lokale trafikkstasjon, eller fastlegen din, da jeg må innrømme at dette er et regelverk jeg på ingen måte har satt meg inn i.

Så moralen på denne visa er altså:

  1. Har du allerede førerkort, så sjekk gyldigheten.
  2. Skal du ta førerkort eller fornye det, så husk alle papirene fra legen.
  3. Og dobbeltsjekk gjerne med personen på Trafikkstasjonen om alle papirer som skal leveres inn, faktisk er levert inn.

TIl slutt vil jeg minne på: Mål blodsukkeret ditt før kjøring og undervis i kjøringen. Og ta pauser innimellom.

Kilde: Diabetes.no og Helsedirektoratet.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: