Rask og rågod rabarbragrøt

Rask og rågod rabarbragrøt

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 26.06.17 | Sist redigert: 06.07.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
I 100 gram rabarbra er det 20 kcal og 1,9 gram karbohydrater (1,6 gram sukkerarter).

Det er tid for rabarbra – noe av det beste som finnes! Du finner den både i naturen og i butikken. Selv har jeg forsynt meg i hagen til en snill nabo, samt kjøpt noen stilker på den lokale grønnsakssjappa. Jeg har gledet meg stort til rabarbraen kom i sesong. Den smaker så utrolig friskt og godt! I tillegg er det svært lite karbohydrater i rabarbra og jeg trenger ikke ta insulin når jeg tilbereder den på den måten jeg skal dele med dere.

Annonse

LES OGSÅ: Næringsinnhold versus matglede

Det er svært mange måter å tilberede rabarbra på, men jeg synes det aller beste er på den enkle og raske måten. Det er en god hverdagsdessert som kan nytes med god samvittighet. Den inneholder mye kostfiber og er kilde til vitamin K. Gå for de hele, faste, spenstige og rene stilkene. De skal ikke være for lette å knekke, heller ikke for slappe. Husk at rabarbra inneholder en del oksalsyre, som kan gi økt risiko for nyrestein. Den kan også virke avførende ved stort inntak.

Til 2 gode porsjoner med rabarbragrøt trenger du følgende:

400 gram rabarbra
4 ss vann
2 ts kanel
1 ts ingefær
1 ss sukrin gold
1 ts stevia

Slik gjør du:

Kutt rabarbra i mindre biter og putt de i en kasserolle sammen med de andre ingrediensene. La det hele få et oppkok, før du slår ned plata på svak varme. La det småputre en halvtimes tid under lokk, mens du innimellom rører i grøten. Blir den for tørr kan du tilsette en ekstra spiseskje med vann. Rabarbraen avgir en del veske, så du trenger minimalt med vann.
Smak gjerne på grøten og se om du ønsker mer sukrin eller stevia. Stilkene varierer i surhet og noen trenger mer tilsatt søtt enn andre. Jeg liker den litt syrlig, men ikke sur. Jeg pleier også å variere med å ta i litt andre krydder, som en teskje malt ingefær eller en teskje vaniljepulver eller vaniljestang.

La grøten avkjøles, gjerne i en skål, da går det raskere. Som topping bruker jeg gjerne Yoplait dobbel null vanilje, kesam naturell eller med ulike smaker, cottage cheese, sukkerfrie siruper fra for eksempel Walden Farms. Jeg vil også tro det er godt med jordbæryoghurt, gresk yoghurt eller fløte.
Kos deg med god samvittighet. Rabarbra er i sesong fra juni til september, så det er bare å nyte!

Annonse

PRØV OGSÅ: Nydelige sommerdesserter – helt uten sukker

Kilder:

Bama

Helsenett

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: