Helt Amazonas her nå

Helt Amazonas her nå

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 08.12.16 | Sist redigert: 12.04.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Når man har diabetes og er på reise, så er det utrolig viktig å ha med en reisepartner som kjenner behovene dine. Det gir trygghet på reisen!

Annonse

En som vet når det er nødvendig å gi deg insulin, sukker eller andre ting. Spesielt hvis det er et sted du aldri har reist før, for da vet du ikke nødvendigvis hvordan kroppen din og blodsukkeret ditt reagerer på det området. Da jeg var på tur i Amazonas lærte jeg noe veldig viktig når det kommer til min diabetes.

Endret insulinbehov

I jungelen gikk vi flere kilometer om dagen, og det var opptil 31 grader og veldig fuktig. Vi spiste fisk, grønnsaker og frukt til nesten alle måltider, og levde med andre ord veldig annerledes enn slik jeg gjør til vanlig. Dette fører til et endret insulinbehov.

Men når man bruker insulinpumpe, slik jeg gjør, er det ikke alltid så lett å huske på de små insulindosene den konstant tilfører deg, i hvert fall ikke for min egen del. Det førte til at jeg glemte å redusere basaldosen min (insulinet man får tilført konstant gjennom døgnet), som resulterte til at jeg ofte fikk føling, også på natten.

LES OGSÅ: Med diabetes i ekstremvarme

Følingsalarm

Søvntung som jeg er våknet jeg ikke av alarmen som varsler om lavt blodsukker. Selv ikke midt i den peruvianske delen av Amazonas. På natten ruller jeg meg som regel over pumpen, slik at jeg ikke hører den. Jeg kan til og med trykke på pumpen for å skru av alarmen uten og egentlig tenke over hvorfor den varsler eller vibrerer.

Annonse

Heldigvis hadde jeg med meg reisepartnere som kjente min diabetes; både broren min og søsteren min var der. De våknet heldigvis av alarmen og vekket meg slik at jeg fikk spist noe sukkerholdig.

Foto: Maria S. Jørgensen

Foto: Maria S. Jørgensen

LES OGSÅ: Dette bør du kunne om behandling av insulinsjokk

Skummelt

Jeg har nesten aldri sovet så godt som jeg gjorde den natten i hengekøya i jungelen. Hvis ikke mine søsken hadde vekket meg hadde jeg sannsynligvis sovet meg gjennom følingen.  Og jeg vet ærlig talt ikke hva som ville ha skjedd etter det. Det er skummelt å tenke på.

Viktigheten av å informere

På denne reisen fikk jeg kjent på hvor viktig det er å informere de man reiser med om hva de ulike lydene fra pumpen betyr, om hva tegnene er på at du trenger sukker eller insulin og lignende.

Ikke undervurder betydningen av denne informasjonen som du kjenner like godt som baklommen din, fordi andre har sannligvis ikke lært dette like grundig som deg. Det er verdt det å gi de en liten 5 minutters leksjon før eller under reisen. Det kan virkelig lønne seg når du plutselig er oppi situasjonen selv.

LES OGSÅ: På langseilas med diabetes type 1

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: