Glutenfrie søtpotetscones med krydder og pekannøtter

Glutenfrie søtpotetscones med krydder og pekannøtter

Hanna Fjeldheim Dale
Hanna Fjeldheim Dale blogger om mat på www.happyfoodstories.com, og jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Hanna ønsker å inspirere med sunn, fargerik og enkel mat, som gjør både kroppen, magen og sinnet fornøyd.
Publisert første gang: 17.11.16 | Sist redigert: 25.07.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Karbohydrater: ca 28 gram per scones
Hvorav fiber: 7 gram per scones

Scones er enkel og rask bakst som du kan lage i mange ulike utgaver – denne gangen ble det søtpotetscones. Glutenfrie og full av gode smaker.

Annonse

Jeg liker godt å lage grove scones med nøtter og frø, og tilsette søtning og smak i form av frukt og grønnsaker. Denne gangen fikk søtpoteten spille hovedrollen, og resultatet ble supersaftige, oransje scones med smak av søtpotet og pekannøtter.

Sconesene er rike på fiber fra både søtpotet, havregryn, nøtter og frø. Disse er supergode alene, eller servert med pålegg. Sconesen kan fint fryses, så lag gjerne mange når du først er i gang.

PRØV OGSÅ: Saftig surdeigsbrød av fullkornsrug

Tips til bakst uten gjær

Når du baker uten mel, kan det være en utfordring å få deigen til å bli saftig og ikke smuldre. Et vidundermiddel i glutenfri bakst er det som kalles for psyllium husk/fiberhusk. Dette er rent fiber laget av pulverisert skall fra psylliumfrø, og kan tilsettes i all bakst. Det gjør deigen smidig, saftig og enklere og jobbe med.

Psyllium husk inneholder ikke karbohydrater, kun fiber som ikke absorberes i tarmen. Studier har vist at mennesker med diabetes type 2 kan oppleve god effekt på blodsukkerreguleringen, ved daglig bruk eller tilskudd av psyllium husk (1).

Annonse

PRØV OGSÅ: Grovt bananbrød med havre og valnøtter

Ingredienser

Oppskriften gir cirka 12 scones

søtpotetscones

 

8 dl havregryn (= ca 5 dl havremel)
2 dl mandler
2 ss pshyllium husk
3 ss linfrø
2 ts bakepulver
1 krm salt
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1 ts allehånde
1 ts ingefær
ca 50 g pekannøtter
1 stor søtpotet
1 banan
1 egg
3 ss smør

PRØV OGSÅ: Lavkarbo-tortillaer – fredagens nye vinner!

Fremgangsmåte

1. Skrell søtpoteten og del den i småbiter, som du så koker helt myke. I mellomtiden maler du mel av havregryn og mandler, og vender alle de tørre ingrediensene sammen i en stor bakebolle.

2. Når søtpoteten er ferdig kokt, har du alle våte ingredienser i en bolle, og kjører det glatt med en stavmikser eller blender. Vend det våte inn i det tørre, og juster eventuelt med mer havremel eller psyllium husk til du har en deig med fast konsistens.

3. Fordi psyllium husk trekker til seg mye væske kan deigen gjerne få hvile i ca 10 minutter før du formes sconesene. Form  så deigen til to runde, flate emner. Del hvert emne i seks trekanter, og plasser alle de tolv sconesene på en bakeplate.

4. Stek scones i 15-20 minutter på 180 grader.

Kilder:

  1. Rodríguez-Morán, M., Guerrero-Romero, F., & Lazcano-Burciaga, G. (1998, September-October). Lipid- and glucose-lowering efficacy of Plantago psyllium in type II diabetes.Journal of Diabetes and its Complications, 12(5), 273-278.

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: