Sunn, god og enkel indisk gryte!

Sunn, god og enkel indisk gryte!

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 02.08.16 | Sist redigert: 29.11.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hva med en spicy indisk gryte til søndagsmiddag?

Annonse

I denne oppskriften kan du bruke det du har av grønnsaker og kjøtt. Sunt, godt og veldig enkelt!

Du trenger:

  • 4 små løk
  • 12 hvitløksfedd
  • 15 g fersk ingefær
  • 3 ts malt koriander
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ts spisskummin
  • 4 ts papirkapulver
  • 1 ts pepper
  • 2 ss tandoori masala
  • 1 ts chilipulver
  • 400 g kokosmelk (1 boks)
  • 600 g hakkete tomater
  • 2 dl matyoghurt/tyrkisk yoghurt (10% fett)
  • Kjøtt
  • Grønnsaker
  • Salt

Bruk det du har i kjøleskap og fryser

Det fine med denne retten er at sausen smaker så mye og så godt at du kan ha nesten hva som helst oppi. Jeg angir derfor ikke mengde eller type kjøtt og grønnsaker, bruk det du har eller har lyst på. Selv har jeg laget retten med alt fra kylling og and til elg og hval.

Du kan fint bruke rester av kjøtt eller grønnsaker. Sausen holder til ca. seks personer (ca . 1,2 kg kjøtt), og lager du for mye kan du fint fryse ned resten.

NB! Husk at koketiden på kjøttet vil variere etter hvilken type du velger.

Slik gjør du:

  1. Hakk løk, hvitløk og ingefær. Har du stavmikser trenger ikke bitene være så veldig små, hvis ikke kutter du alt i så små biter du klarer. Surr i smør eller olje på middels varme til løken er blank og mør.
  2. Ha i krydder og surr videre ca ett minutt.
  3. Ha på kokosmelk, hakkete tomater og yoghurt. Nå kan du kjøre alt med stavmikser dersom bitene er store.
  4. Legg i kjøttet når det koker. Beregn ca 200 g per person, mer hvis du kun serverer kjøtt og grønnsaker. La det småkoke på middels varme til kjøttet er mørt. Rør av og til.

Tips! Finn koketid på kjøttet før du begynner (for eksempel på internett) så vet du når du skal sjekke om det er mørt (smak om du er usikker).   

Annonse
  1. Ha grønnsakene i og kok til de er møre.
  2. Smak til med salt og pepper.

Spiser du ikke ris eller hvitt brød?

Indiske retter som denne serveres tradisjonelt med ris og brød. Du som har diabetes har sikkert merket at mat med mye stivelse (som nettopp ris og brød) kan påvirke blodsukkeret mye. Mange har derfor valgt å kutte helt eller delvis ned på disse matvarene.

Denne retten kan du fint servere uten tilbehør, eller med en salat ved siden. Næringsrikt og veldig, veldig godt!

Foto: Hanne Storhaug-Jensen

Foto: Hanne Storhaug-Jensen

PRØV GJERNE: Indisk daal med agurkraita og aubergineskiver

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: