Den kjedelige sommerforkjølelsen

Den kjedelige sommerforkjølelsen

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 21.06.16 | Sist redigert: 02.07.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Sommeren er her, det betyr sol og lange lyse dager, og det siste du forventer nå er vond hals og rennende nese. Men vær obs, for på sommeren kan du også treffe på sommerforkjølelsen.

Annonse

Selv om vinteren er høysesong for influensa og forkjølelse betyr det ikke at man er helt skjermet fra det på sommeren. Det fikk jeg oppleve.

Jeg har hatt diabetes i noen år, likevel har jeg aldri tenkt over at jeg trenger mer insulin når jeg blir syk. Utenom det jeg har hørt fra andre så klart. Denne gangen fikk jeg faktisk merke det klart og tydelig for første gang.

Vond hals og høyere blodsukker

Jeg blir nesten aldri forkjøla, men når jeg en sjelden gang blir det, går det som regel over etter en uke. Nå har jeg blitt syk igjen, og det akkurat når været til tider er helt strålende. Man vil jo bare være ute! Kanskje det var derfor jeg ubevisst ignorerte symptomene jeg begynte å kjenne på.

I tillegg er jeg i praksis ved en dyreklinikk i Oslo, så det var dårlig timet i kombinasjon med at jeg ikke skjønte hvorfor blodsukkeret forble høyt da jeg begynte på ettermiddagsvakten. Jeg hadde satt vanlig insulindose til frokost, korrigert det høye blodsukkeret sikkert 3 ganger, men det holdt seg fortsatt på det «røde området».

Rundt den tiden jeg begynte på vakt måtte jeg innrømme for meg selv at jeg var forkjølet. Ved sykdom trenger man større doser, det hadde jeg glemt oppe i alt. Jeg satte derfor litt mer enn en vanlig korreksjonsdose og vips så dalte blodsukkeret sakte, men sikkert nedover.

Annonse

LES OGSÅ: Slå knockout på høyt blodsukker

Noen ganger må man sove bort sommernatta

Det er deilig å endelig kunne sitte ute til langt på natt, men husk å kle på dere når sola går ned, og tørk deg raskt og skift etter bading. Ellers er det som alltid viktig med god nattesøvn, å stresse ned, mosjonere og ha et sunt kosthold.

Hoste, sår hals, tett og rennende nese, eller slapphet, rød, øm og sår nese, slimhoste eller tørrhoste og feber er det er grei indikasjon på forkjølelse.

Hvis du er uheldig og blir syk, vær ekstra nøye å sjekke blodsukkeret, og følg godt med på hvordan det utarter seg gjennom dagen. Ta det med ro og gi deg selv hvile, da slipper forkjølelsen taket raskere.

LES OGSÅ: Tips til et sunt og fornuftig kosthold

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: