Rødbetebyggotto

Rødbetebyggotto

Hanna Fjeldheim Dale
Hanna Fjeldheim Dale blogger om mat på www.happyfoodstories.com, og jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Hanna ønsker å inspirere med sunn, fargerik og enkel mat, som gjør både kroppen, magen og sinnet fornøyd.
Karbohydrater per porsjon: ca. 70 gram

Risotto er i utgangspunktet en rett som er rik på raske karbohydrater, og som derfor ikke er det mest diabetesvennelige alternativet. Denne risottoen er laget av en korn som er mye mer næringsrikt og rikt på fiber, mineraler og protein enn hvit risottoris, nemlig byggryn (derav byggotto)! Det gir en litt grovere risotto. Denne varianten har også en helt nydelig farge, takket være rødbetene. Rødbetene ble kokt for seg og kjørt til en puré som jeg deretter vendte inn i den ferdig kokte byggottoen. Jeg serverte med stekt sopp og dampet brokkoli, sammen med ekstra parmesan og en god olivenolje. Rødbetebyggottoen passer selvfølgelig også supert som tilbehør til annen mat.

Rødbetebyggotto med sopp & brokkoli

Oppskrift til 4 personer

Du trenger:

 • 4 dl byggryn
 • 3 fedd hvitløk
 • 2 gule løk
 • 1 krm karri
 • 1 ts tørket basilikum / oregano
 • 9-10 dl grønnsaksbuljong
 • 2 ss eplesidereddik
 • 2 ss god olivenolje
 • en neve revet parmesan
 • olje til steking
 • 400 g rødbeter (2-3 stk)
 • 1 ss smør
 • et hode brokkoli
 • 200 g sopp (jeg brukte aromasopp)
 • en neve fersk rosmarin (kan droppes)
 • smør til steking
 • salt + pepper

Hvis du vil korte ned på koketiden til byggrynene, kan de med fordel bløtlegges på forhånd. Gjerne over natten, eller kun noen minutter rett før du begynner, alt hjelper. Det er forøvrig ikke nødvendig å bløtlegge, du må bare koke byggottoen litt lengre.

Fremgangsmåte:

Begynn med å skrelle og dele rødbeten i biter. Kok bitene til de er møre, ca 15 minutter. Stek finhakket løk og hvitløk gyllen i litt olje i bunnen av en gryte. Tilsett krydder og byggryn, og spe så gradvis med grønnsaksbuljong. La byggottoen koke inn mens du rører og sper på med mer kraft / vann underveis. Byggottoen er ferdig når grynene er blitt myke, men fortsatt har litt tyggemotstand. Det tar ca 30 minutter.

Kjør ferdig kokte rødbetebiter og smør til en jevn puré. Vend rødbetepuré inn i byggrynsrisottoen sammen med 2 ss god olivenolje, eplesidereddik og en god neve parmesan. Smak til med salt og pepper.

Damp brokkolien raskt og stek sopp i smør og krydder. Server rødbetebyggotto med brokkoli, smørstekt sopp og en god dose revet parmesan. Topp gjerne med litt ferske krydderurter i form av feks rosmarin eller timian.

Foto: Hanna Dale

Foto: Hanna Dale

0/5 (0 Reviews)
Del: