Oppskrift på Rødbetebyggotto

Oppskrift på Rødbetebyggotto

Hanna Fjeldheim Dale
Hanna Fjeldheim Dale blogger om mat på www.happyfoodstories.com, og jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Hanna ønsker å inspirere med sunn, fargerik og enkel mat, som gjør både kroppen, magen og sinnet fornøyd.
Publisert første gang: 08.04.16 | Sist redigert: 18.12.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Karbohydrater per porsjon: ca. 70 gram

Risotto er i utgangspunktet en rett som er rik på raske karbohydrater, og som derfor ikke er det mest diabetesvennelige alternativet. Denne oppskriften på rødbetebyggotto er laget av korn som er mye mer næringsrikt og rikt på fiber, mineraler og protein enn hvit risottoris, nemlig byggryn (derav byggotto). Det gir en litt grovere risotto. Denne varianten har også en helt nydelig farge, takket være rødbetene.

Annonse

Rødbetene ble kokt for seg og kjørt til en puré som jeg deretter vendte inn i den ferdig kokte byggottoen. Jeg serverte med stekt sopp og dampet brokkoli, sammen med ekstra parmesan og en god olivenolje. Rødbetebyggottoen passer selvfølgelig også supert som tilbehør til annen mat.

Rødbetebyggotto med sopp & brokkoli

Dette trenger du:

4 dl byggryn

3 fedd hvitløk

2 gule løk

1 krm karri

Annonse

1 ts tørket basilikum / oregano

9-10 dl grønnsaksbuljong

2 ss eplesidereddik

2 ss god olivenolje

en neve revet parmesan

olje til steking

400 g rødbeter (2-3 stk)

1 ss smør

et hode brokkoli

200 g sopp (jeg brukte aromasopp)

en neve fersk rosmarin (kan droppes)

smør til steking

salt + pepper

Hvis du vil korte ned på koketiden til bygggrynene, kan de med fordel bløtlegges på forhånd. Gjerne over natten, eller kun noen minutter rett før du begynner. Alt hjelper. Det er forøvrig ikke nødvendig å bløtlegge. Du må bare koke byggottoen litt lengre.

Slik gjør du:

Begynn med å skrelle og dele rødbeter i biter. Kok bitene til de er møre, ca 15 minutter. Stek finhakket løk og hvitløk gyllen i litt olje i bunnen av en gryte. Tilsett krydder og bygggryn, og spe så gradvis med grønnsaksbuljong. La byggottoen koke inn mens du rører og sper på med mer kraft / vann underveis. Byggottoen er ferdig når grynene er blitt myke, men fortsatt har litt tyggemotstand. Det tar ca 30 minutter.

Kjør ferdig kokte rødbetebiter og smør til en jevn puré. Vend rødbetepuré inn i byggrynsrisottoen sammen med 2 ss god olivenolje, eplesidereddik og en god neve parmesan. Smak til med salt og pepper.

Damp brokkolien raskt og stek sopp i smør og krydder. Server rødbetebyggotto med brokkoli, smørstekt sopp og en god dose revet parmesan. Topp gjerne med litt ferske krydderurter i form av feks rosmarin eller timian.

Foto: Hanna Dale

Foto: Hanna Dale

PRØV GJERNE: Rødbetesalat med linser og halloumi

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: