Superjulekuler: Daddelkonfekt med kokos og aprikos

Superjulekuler: Daddelkonfekt med kokos og aprikos

Hanna Fjeldheim Dale
Hanna Fjeldheim Dale blogger om mat på www.happyfoodstories.com, og jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Hanna ønsker å inspirere med sunn, fargerik og enkel mat, som gjør både kroppen, magen og sinnet fornøyd.
Publisert første gang: 01.12.14 | Sist redigert: 17.11.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Rundt juletider er det kanskje ekstra kjedelig og vanskelig å finne gode alternativer, som ikke er altfor slemme med blodsukkernivåene.

Diabetes fører til at en må forholde seg til at kroppen ikke håndterer inntak av karbohydrater så godt som den burde. Derfor er det viktig å tenke over hvor mye og hvilken type karbohydrater man velger å spise. Heldigvis finnes det mange gode alternativer for deg som vil kose deg med god samvittighet, og samtidig ta hensyn til blodsukkeret.

Annonse

Blodsukkervennlige ingredienser

Disse små godsakene inneholder ingredienser som er veldig snille med blodsukkeret ditt, samtidig som de tilfredsstiller søtsuget. Mandler bidrar med sunne enumettede fettsyrer, og er med på å hode blodsukkeret stabilt. De er også en god vegetabilsk kilde til kalsium, samt både C- og B- vitamin, magnesium og fosfor. Det er dadlene som gjør disse små konfektkulene så søte og gode. Selv om tørkede dadler inneholder en god del fruktsukker, har de et veldig høyt innhold av kostfiber (det samme gjelder mandlene), som hjelper kroppen å kontrollere sukkeret, hvilket er veldig viktig som diabetiker.

Høyt fiberinnhold

Aprikos bidrar med en rekke fine vitaminer og mineraler, og har også et høyt fiberinnhold. Generelt kan men si at disse kulene inneholder det vi kaller »langsomme karbohydrater», altså mat med lav gykemisk indeks (GI), som gir en jevn og kontrollert blodsukkerstigning. Dette er viktig å tenke på for deg med diabetes, når du velger kilder til karbohydrater.

Dette trenger du:

Gir ca. 14 julekuler

 • 1 dl mandler
 • 3 ss havregryn
 • 3 ss kokosmasse (tørket kokos)
 • 1 klype havsalt
 • 12 tørkede aprikoser
 • 16 dadler

Slik gjør du: 

 1. Finhakk aprikoser og dadler, og fjern stenene i dadlene.
 2. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor eller sterk blender, og miks det hele til en fin masse.
 3. Konsistensen er litt smuldrete, men deigen skal være mulig å klemme sammen til kuler når du former den med hendene.
  Tilsett evt litt vann, hvis du synes deigen er for smuldrete.
 4. Form ca. 14 små kuler, og oppbevar dem i kjøleskapet.
 5. Disse holder seg fint en god stund, så lag gjerne en stor batch så det rekker hele jula!

PRØV OGSÅ: Oppskrift på superdigge fudge

Tilsett ekstra god smak:

Det fine med disse små superjulekulene (ved siden av det supre næringsinnholdet, selvfølgelig) er at du kan trikse og mikse med ingrediensene som du vil. Tilsett gjerne ulike smaker/krydder for å lage ulike typer julekonfekt. Mine beste forslag til tilsetninger er:

Annonse
 • 2 ss rent kakaopulver = deilig sjokoladekonfekt!
 • Revet fersk ingefær + appelsinskall
 • 1 ts kanel
 • Dypp kulene i smeltet sjokolade, minst 70% kakao
 • Tilsett finhakkede pistasjenøtter

Mulighetene er som dere skjønner mange! Prøv deg fram og finn din jule-favoritt! Disse er forøvrig fast godis for meg året rundt, perfekt rask energi å ha med seg som snacks i veska.

PRØV OGSÅ: Sukkerfrie dessertfavoritter

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: