Slik håndterer du eksamenstiden med diabetes

Slik håndterer du eksamenstiden med diabetes

Håkon Svenøy
er 21 år og fikk diabetes type 1 da han var 6 år gammel. I dag er han toppidrettsutøver og har planer om å spille i 1. divisjon i volleyball ved siden av ingeniørstudier i Bergen.
Publisert første gang: 18.11.14 | Sist redigert: 24.03.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Eksamenstiden kan være en tøff periode for oss med diabetes. Det oppstår ulike forventinger både fra familie, venner og kanskje spesielt oss selv. Men uansett hvor lite tid vi har, eller hvor stresset vi er, så må diabetesen alltid være en førsteprioritet.

Når passer det egentlig å sette insulin, måle blodsukker eller hvordan i all verden skal jeg få tid til å spise riktig?

Annonse

Jeg har et skrekkeksempel fra 10. klasse, da jeg for første gang skulle opp til muntlig eksamen. Jeg var nervøs, og tenkte at jeg ville få best resultater ved å bruke de 48 forberedelsestimene for hva de var verdt. Etter at jeg fikk vite hvilket fag jeg ble trukket opp til, dro jeg og vennene mine rett til butikken og nærmest tømte den for energidrikker. Jeg trodde det skulle hjelpe meg til å holde meg våken og fokusert. Det ble dessverre ikke tilfellet. Etter det første døgnet var jeg allerede helt utslitt.

”På grunn av dårlig kosthold og lite søvn mistet jeg derfor halvparten av forberedelsestiden før denne eksamenen.”

LES OGSÅ: Kan gode rutiner gjøre blodsukkeret bedre?

Blodsukker som en jojo

Det sier seg jo selv at det ikke er smart med bare fire timers søvn når man skal holde seg konsentrert og fokusert. Men siden det fungerte bra for vennene mine gjorde jeg det samme. Jeg trodde ikke at diabetesen ville utgjøre noen stor forskjell for meg over så kort tid.

De sukkerholdige drikkene gjorde at blodsukkeret mitt gikk opp og ned som en jojo. Jeg var ganske flink til å måle blodsukkeret det første døgnet. Problemet var bare at hver gang jeg følte meg slapp, fylte jeg på med mer energidrikker eller noe annet sukkerholdig. Kroppen min tålte bare et døgn med dette. Jeg lå rett ut de neste 24 timene og fikk ikke gjort noen ting. På grunn av dårlig kosthold og lite søvn mistet jeg derfor halvparten av forberedelsestiden før denne eksamenen.

Avgjørende for å tenke klart i eksamenstiden

Dette viser at stabilt blodsukker kan være avgjørende for å tenke klart og konsentrere seg. Har man diabetes må man ta ekstra hensyn. Det var veldig uventet for meg at jeg skulle reagere annerledes enn vennene mine i denne situasjonen. For oss med diabetes spiller det ingen rolle hvor lite tid vi har, eller hvor stressa vi er i eksamenstiden. Vi MÅ vi prioritere diabetesen.

Annonse

Jeg håper at du som leser dette unngår å gjøre samme feilen som jeg gjorde. Om du har barn med diabetes så hjelp de litt ekstra i denne eksamenstiden. Det er nå vi trenger støtte og hjelp til å holde oss på beina.

Les også: Stress ned med yoga

Tips til studieteknikker

Jeg var nysgjerrig på hva slags tips som fantes på nettet om studieteknikker, men jeg fant dessverre lite for oss med diabetes. Det som går igjen er «spis ordentlig, ikke for mye raske karbohydrater og sukker». Det er viktig og ha stabilt blodsukker når man skal konsentrere seg i så lange perioder, og dette gjelder alle. Ikke bare deg med diabetes. Da er det er lett å forstå at et stabilt blodsukker er kritisk om du med diabetes skal klare å konsentrere deg. En person uten diabetes vil trolig ha en svingning fra 4 til 10 i blodsukker. Hvis jeg gir ”blaffen” i et døgn, tror jeg vi snakker om en svingning fra 4 til 30.

5 supre tips som kan redusere stress for barn og voksne

Stress er et finurlig fenomen. Det sniker seg innpå deg, stjeler energien din og gjør at du sover dårligere. For deg med diabetes kan stress bli en ond sirkel,  det kan være vanskelig å bryte ut av. Heldigvis finnes det metoder som kan hjelpe deg.

Diabetes tilfører mye ekstra stress og gjør at du må ta forhåndsregler i stressende situasjoner som eksamenstiden. Det viktigste er å øve på, hvordan du takler og reagerer på stress. Ved å endre din holdning til hverdagslige utfordringer, kan du gjøre en stor forskjell i hvordan stresset påvirker deg.

Det mest grunnleggende er å finne hovedårsakene til hvorfor du er stresset. Nedenfor finner du fem enkle steg til hvordan du kan få en mer positiv opplevelse i stressede situasjoner. Finn frem penn og papir!

1. Skriv ned situasjonsbaserte årsaker for stress

Se for deg spesielle situasjoner som skaper stress for deg. Ved å visualisere hvordan slike situasjoner blir i forkant, blir det lettere å takle de i etterkant. Får du de i tillegg ned på papiret vil dette hjelpe deg med å bli mer selvbevisst på situasjonene.

2. Skriv ned negative assosiasjoner du har til stress

Vær ærlig med deg selv, og skriv ned hvordan du responderer på en stresset situasjon. Deretter prøver du å forestille deg hva som er det verste som kan skje. Kanskje det ikke er så ille? Trolig vil du tenke mer irrasjonelt enn vanlig ved lavt blodsukker. Se for deg at du mister bussen og stresser fordi du ikke rekker frem i tide. Som regel er det ingen krise hvis du må ta neste buss, men det kan være vanskelig å tenke dette når man er midt i situasjonen.

LES OGSÅ: En annerledes skolehverdag med diabetes

3. Skriv ned hva de ønskelige responsene til stress er

Vi er bare mennesker og vi klarer ikke planlegge alt til punkt og prikke. Det hjelper derfor å se for seg situasjoner der komplikasjoner kan oppstå, for deretter å skrive ned hvordan du ønsker at reaksjonsmønsteret ditt skal være i slike situasjoner. Det er lettere for hjernen å hente opp disse følelsene når du er klar over de på forhånd.

4. Ikke la stress ta knekken på søvnen

Det viktigste er å vite at du ikke er alene om å være stresset. Det er viktig å prate med et familiemedlem, venn eller partner om det er noe som bekymrer deg. Det er viktig å være ærlig med seg selv, så hvis du ikke helt klarer å fortelle hele historien til noen kan det hjelpe å skrive ned hva du tenker på før du legger deg. Vonde tanker og stress har en tendens til å holde oss våkne lengre enn nødvendig. Får du ikke sove, er det bedre å stå opp og skrive ned hva som farer gjennom hodet ditt.

5. Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet i form av eksempelvis svømming, gåturer og sykling kan gjøre underverker i eksamenstiden. Kun 15-20 minutter er en god start for å unngå stress fysisk og psykisk. Det er i tillegg viktig å ta seg pauser hvor du virkelig slipper alt du har i hendene for å fokusere på noe helt annet i en liten stund.

Les også: Slik håndterer Emilie skolestresset

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: