Diabetes er ingen hindring

Diabetes er ingen hindring

Håkon Svenøy
er 21 år og fikk diabetes type 1 da han var 6 år gammel. I dag er han toppidrettsutøver og har planer om å spille i 1. divisjon i volleyball ved siden av ingeniørstudier i Bergen.
Publisert første gang: 28.10.14 11:51

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt, «hvordan har du fått det til med diabetes?»

For meg er det et ganske dumt spørsmål. For jeg har aldri latt diabetesen hindre meg i å gjøre det jeg vil gjøre. Om du regulerer diabetesen riktig er det faktisk ingen hindring. Det er helt klart at det må en del forhåndsregler til, men ingenting er umulig selv om man har diabetes.

Accu-Chek Guide

«Se han har også diabetes, og han har blitt så stor og sterk! Det kan du også klare om du vil.»

– Mor til gutt på 10 år

Jeg er bare 21 år, og jeg har allerede spilt volleyball i eliteserien i Norge, vært på treningsleirer i både Brasil og Tyrkia, prøvd klatring, dykking, og løpt et halvt maraton.

LES OGSÅ: En annerledes skolehverdag med diabetes

Stor og sterk med diabetes

Jeg har en opplevelse jeg fikk i Spania for 3 år siden som jeg veldig gjerne vil dele. Jeg brukte på den tiden insulinpumpe, og da jeg og kompisene mine lå på stranden var kanylen veldig synlig på magen.

Rett før vi skulle til å dra tilbake til hotellet vårt, kommer det en mor med et barn på ca. 10 år bort til meg. Så sier moren, se han har også diabetes, og han har blitt så stor og sterk! Det kan du også klare om du vil. De kom ifra Tyskland, og jeg ble sittende å snakke med moren en liten stund etterpå.

Det viste seg at barnet nettopp hadde fått diabetes, og han var helt sikker på at alt han ville bli når han ble stor var nå umulig på grunn av at han hadde fått diabetes. Jeg fikk diabetes da jeg var 6 år gammel, så jeg kjenner ikke til et liv uten diabetes. Men jeg skjønner veldig godt at mange får det inntrykket når de får diabetes, at en del ting blir umulige. Men det er altså ikke slik!

Accu-Fine vitusapotek

LES OGSÅ: Jakten på den perfekte følingsmaten

Man kan gjøre alt – diabetes er ingen hindring

Om man passer på kostholdet og blodsukkeret kan alle med diabetes gjøre alt en uten diabetes kan. Et veldig godt eksempel på dette er Magnus Wolf Eikrem. Han spilte i Manchester United da han fikk type 1 diabetes.

Han var helt sikker på at hans karriere var over. Men da Alex Ferguson besøkte han på sykehuset, var det med et smil om munnen. Ferguson sa at diabetes er absolutt ingen hindring, man mente at det var «bra» at Magnus hadde fått diabetes.

For av hans erfaringer passet de med diabetes enda bedre på kostholdet og kroppen sin, enn personer uten diabetes, og det ville komme til å gi Magnus en fordel som fotballspiller. Historien kan du lese mer om her.

Magnus Wolff EikremMagnus Wolf Eikrem spilte for Manchester United med diabetes type 1

Da jeg hørte denne historien var jeg 18 år gammel og det var en liten oppvekker for min del. Den fikk meg til å innse at diabetes virkelig ikke er noen hindring.

Når Magnus kan spille fotball for et av verdens beste fotballag med diabetes må da alt være mulig, og det er det! Diabetes er ingen hindring!

LES OGSÅ: Blodsukkervennlige mellommåltider

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

CGM
0/5 (0 Reviews)
Del: