Sunne føtter er glade føtter!
Med diabetes er det viktig å ha sunne og glade føtter. Derfor må du ta godt vare på dem. For å hjelpe deg litt på vei, har vi her noen gode tips!
Ifølge Diabetesforbundet vil omtrent én av ti personer med diabetes få fotsår på et eller annet tidspunkt. Disse oppstår dersom man går over lengre tid med forhøyede blodsukkerverdier.
Høyt blodsukker kan skade blodårene og bidra til åreforkalkning, noe som gjør blodsirkulasjonen dårligere og eventuelle fotsår vil derfor ha vanskeligere for å heles. I tillegg kan høyt blodsukker føre til nerveskader i føttene, slik at du ikke merker at du får sår på føttene.
Heldigvis er det mye du kan gjøre for å forebygge.
Ta deg tid til å undersøke hver fot
Ta noen minutter for å undersøke føttene etter at du har dusjet eller når du gjør deg klar til å gå til sengs. Inspiser hver tå, hælene, og resten av foten nøye. Bruk et speil, om nødvendig, for å hjelpe deg å se under. Se etter sår, kutt og blåmerker.
Kjenn etter klumper, hevelser eller endringer i temperaturen. Hvis noe ser uvanlig ut, snakk med legen din. Hvis du føler smerte, ring legen din umiddelbart. Det kan være et tegn på nerveskader.
LES OGSÅ: Senkomplikasjoner ved diabetes – her er alt du bør vite
Unn føttene litt kjærlig omsorg
Føttene trenger spesiell oppmerksomhet etter at du svømt eller badet for å sikre at de er tørre. Pass på at du alltid tørker føttene dine grundig. Gi ekstra oppmerksomhet til mellomrommene mellom tærne. Det kan være lurt å klippe tåneglene rett over (ikke i bue) for å unngå skader eller inngrodde tånegler.
Pass på å sjekke innsiden av skoene før du tar dem på. En grov søm eller en liten stein kan irritere huden din og forårsake skader. Dersom føttene er kalde om natten, ta gjerne på komfortable sokker som ikke strammer. Husk at å gå barbeint, selv hjemme, sjelden er en god idé.
LES OGSÅ: Ta vare på føttene. Her er symptomene du skal være obs på!
Kjøp noe fint til føttene dine
Skoene du kjøper kan være den viktigste omsorgen du kan gi. I tillegg til stil, er riktig passform, støtdemping og stabilitet viktige faktorer å vurdere. For å sikre at du kjøper riktig skostørrelse, kjøp om ettermiddagen eller kvelden. Da er føttene vanligvis større. Prøv alltid på begge skoene. Føttene er, tross alt, ikke helt like. Til slutt, finn sko som du liker, og bruk dem!
Tar du vare på føttene dine?
Kilder:
Diabetesforbundet
Din side
Tv2
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.