Diabetes-etikette for folk som ikke har diabetes

Diabetes-etikette for folk som ikke har diabetes

Kristian Aune-Jensen
Er markedsfører i Roche, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 21.11.24

Personer med diabetes møtes ofte av andre mennesker med meninger og syn omkring diabetes som ikke alltid hjelper. Kanskje kjenner du selv noen som hadde trengt å lære litt diabetes-etikette? Her er noen smarte tips for mennesker som IKKE har diabetes.

Mennesker med diabetes får ofte servert ulike påstander om deres egen sykdom og hvordan best håndtere den. Og selv om rådene gjerne er velmente, er de ikke alltid riktige eller særlig hjelpsomme.

Annonse

Det er bare å innse at diabetes er hardt arbeid, og hvordan man best håndterer sykdommen kan variere fra person til person.

Med hva med menneskene rundt deg? Pårørende, venner og nye bekjentskaper kan noen ganger tråkke litt i salaten. Behavioral Diabetes Institute i USA har i samarbeid med Roche laget en liste for hvordan andre bør opptre i forhold til en person med diabetes.

Her er noen ting det kan være lurt å vite om sykdommen, før du ytrer dine meninger.

1. Du vet ikke best! 

Ikke tilby uoppfordret råd om kost eller andre aspekter ved diabetes. Det menes nok godt, men å gi råd om noens personlige vaner, spesielt når det ikke er bedt om, er ikke veldig hyggelig. Dessuten er mange av de “populære” oppfatningene om diabetes («du bør bare slutte å spise sukker»), utdatert eller bare rett og slett feil.

Ikke fortell skrekkhistorier om din bestemor eller andre personer med diabetes du har hørt om.

2. Vis forståelse

Innse og forstå at diabetes er hardt arbeid. Det er en fulltids jobb som ingen har søkt om å få, som ingen vil ha og som man heller ikke kan bli kvitt. Det innebærer å tenke på hva, når og hvor mye man spiser, men også andre faktorer som trening, medisinering, stress, blodsukkermåling og mye mer må tas hensyn til hver eneste dag, hele året.

Annonse

3. Unngå skrekkhistorier

Ikke fortell skrekkhistorier om din bestemor eller andre personer med diabetes du har hørt om. Diabetes er skremmende nok, og historier som dette er ikke betryggende! Dessuten vet vi nå at med god behandling, er sjansen bra for at man kan leve et langt, sunt og lykkelig liv med diabetes.

LES OGSÅ: 10 ting å tenke på når du snakker med et barn med diabetes type 1

4. Gjør ting sammen!

Tilby gjerne hjelp til å gjøre sunne endringer i forhold til livsstil, slik at personen med diabetes slipper å være alene om arbeidet med å gjøre endringer. Å delta sammen i et program som innebærer fysisk aktivitet, er en av de mest effektive måter du kan bidra positivt. Sunne livsstilsendringer kan gavne oss alle!

5. Vær naturlig!

Ikke se forskrekket ut når noen sjekker blodsukker eller setter en injeksjon. Det er ikke mye moro for hun/ham med diabetes heller. Å kontrollere blodsukkeret og ta medisiner er noe man må gjøre for å oppnå god diabetesbehandling. Hvis man føler at man må skjule dette, blir det mye vanskeligere for personen med diabetes.

6. Tilby støtte og hjelp!

Spør hvordan du kan være til nytte. Hvis du ønsker å være støttende, kan det være mange små ting som settes pris på. Imidlertid kan det være stor forskjell på hva som virkelig trengs, og hva du tror man trenger – så spør først!

LES OGSÅ: Ikke uvanlig å oppleve stigmatisering på grunn av diabetes

7. Ikke tilby tankeløse beroligelser

Hvis du hører om noen som har fått diabetes kan det komme: «Hei, det kunne vært verre, du kunne ha fått kreft!». Dette vil ikke nødvendigvis bidra til at personen med diabetes føler seg bedre. Og det implisitte budskapet synes å være at diabetes er ingen big deal. Imidlertid er diabetes (som kreft) en big deal.

8. Støtt opp under anstrengelsene for egenomsorg

Hjelp til ved å støtte sunne matvalg. Selv om du virkelig vil at en spesiell matrett bør prøves og den avslås – respekter den avgjørelsen. Du er mest nyttig når du ikke blir en kilde til unødvendig fristelse.

9. Ikke kikk på eller kommenter blodsukkeret uten å spørre først

Dette er private resultater, med mindre de deles frivillig. Det er normalt å ha verdier som noen ganger er for lave eller for høye. Eventuelle kommentarer om disse verdiene kan bidra til mer skuffelse, frustrasjon og sinne enn man allerede føler.

10. Tilby omsorg og oppmuntring

Man må jobbe hardt for å behandle diabetes – 24 timer i døgnet – og noen ganger er det til god hjelp og motiverende å vite at du bryr deg.

Hva synes du? Har du noen andre etikette-forslag?

LES OGSÅ: Pårørende til en med diabetes? Disse rådene kan redde liv!

Kilder:

behavioraldiabetesinstitute.org

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: