Slik lykkes du med strukturert blodsukkermåling

Slik lykkes du med strukturert blodsukkermåling

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 19.03.12 | Sist redigert: 25.11.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det å måle blodsukker i riktige situasjoner og til riktig tid er et «kunststykke». Men ikke alle lykkes med å etablere en adferd som sikrer strukturert blodsukkermåling.

Annonse

Er du sløv med blodsukkermålingen? Eller mangler du gode rutiner for når du bør måle?

Blodsukkermåling til rett tid er en svært viktig del av ditt liv for deg som har diabetes. Men å prioritere tid på å måle, selv om man egentlig vet når man bør gjøre det, er ikke alltid lett.

Det å endre uvaner for å etablere nye, gode vaner er noe av det vanskeligste å få til. Men det er fullt mulig.

LES OGSÅ: Blodsukkermåling i kulda

En viktig faktor for god diabeteskontroll

Blodsukkermålingene er din veiviser gjennom hele døgnet og som hjelper deg til å gjøre nødvendige justeringer. Veiviseren sier deg om du bør sette mer insulin eller kanskje spise litt for å få opp blodsukkeret.

Annonse

For at veiviseren skal kunne gi deg best mulig råd, er det viktig å bruke den til riktig tid og på en strukturert måte.

Start i det små, og ta små steg av gangen. Det å måle mer strukturert vil så komme av seg selv.

Ditt langtidsblodsukker (HbA1c) er gjennomsnittet for de siste 2-3 månedene. Men det sier ingenting om hvordan du har det i hverdagen. Selv om du har en HbA1c som din behandler er fornøyd med, betyr ikke det at du har det bra i hverdagen. Her kommer strukturerte blodsukkermålinger inn i bildet.

LES OGSÅ: Nei, diabetes type 1 og type 2 er ikke samme sykdom

Ta i bruk gode hjelpemidler

Hvordan kan jeg endre atferden min slik at jeg måler mer strukturert? Dette må gjøres så enkelt og så lite tidkrevende som mulig.

Her ligger nøkkelen til adferdsendring, sammen med et godt verktøy som kan holde styr på dataene. For at du skal kunne endre adferd ved blodsukkermålingene, bør du først sette deg som mål at du skal klare å måle strukturert i en kortere tidsperiode.

Start i det små, og ta små steg av gangen. Det å måle mer strukturert vil så komme av seg selv.

En guide eller et hjelpemiddel som hjelper deg å lykkes med dette, trenger ikke være så avansert. I dag finnes det mange applikasjoner på smart-telefoner, og andre hjelpemidler som gjør det lettere å få kontroll på blodsukkeret.

Men det kan også gjøres så enkelt som med et lite papirverktøy. Loggføring kan hjelpe deg med å se mønstre i din egen hverdag, og gjøre det lettere å oppdage dine uvaner. Det vil også kunne gi deg innsikt i hvordan mat og fysisk aktivitet påvirker blodsukkernivået ditt.

Måler du blodsukkeret strukturert og hvordan bruker du resultatene?

LES OGSÅ: Få bedre blodsukkerkontroll med styrketrening

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: