Oppskrift på superbrød

Oppskrift på superbrød

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 22.11.11 | Sist redigert: 05.05.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Karbohydrater: ca 6 gram per 100 gram brød

Her får du oppskrift på et superbrød! Rett og slett et smakfullt brød med lite karbohydrater.

Annonse

Hos personer med diabetes, som har nedsatt eller manglende insulinproduksjon, vil insulin i de fleste tilfeller måtte tilføres utenfra.  Jo mer karbohydrater en spiser, desto mer insulin har en behov for. Mange kan derfor finne det nyttig å redusere mengden karbohydrater i kosten, og dermed kunne ha bedre kontroll på blodsukkerstigningen og insulin behovet etter et måltid.

Hva er blodsukker?

Blodsukkeret er helt enkelt et mål på hvilken konsentrasjon av glukose vi har i blodet. Glukose er et karbohydrat som vi kan få fra maten vi spiser. Spiser vi ikke så mye karbohydrater kan kroppen lage det den trenger selv fra bestanddeler av proteiner (aminosyrer) eller fett (glyserol).

Et stabilt blodsukker er viktig; både for høye og for lave nivåer vil kunne føre med seg en rekke komplikasjoner. Derfor er reguleringen av glukose i blodet svært god hos friske, og skjer i hovedsak ved hjelp av hormonene insulin og glukagon.

Hvordan maten påvirker blodsukkeret vårt?

Mat med karbohydrater vil påvirke blodsukkeret etter et måltid. Hvor mye og hvor fort blodsukkeret stiger kommer mest av alt an på hvor mye karbohydrater som er i matvarene som spises.

Eksempel på karbohydratrike matvarer er vanlig brød og ris. Noen typer mat er spesielt blodsukker-økende fordi de inneholder mye karbohydrater, som lett kan gå over i blodet vårt. Eksempel på slik mat er poteter, ris og brød.

Annonse

Når det gjelder brød vil blodsukker-responsen avhenge av hvilken type man velger. Et brød med mye fiber og hele korn tar lenger tid for å brytes ned i magen, og vil derfor være gunstigere i forhold til blodsukkerreguleringen.

Det er mye karbohydrater i vanlig brød, uavhengig av om man velger fint eller grovt. Et brødmåltid vil derfor påvirke blodsukkeret ganske mye. Et brød bakt på råvarer med lite karbohydrater vil naturligvis være lite blodsukker-økende.

En fullgod erstatning for vanlig brød?

Dette brødet er utrolig lett å lage. Det inneholder svært lite karbohydrater (ca 6 gram per 100 gram brød), og vil, sammenliknet med et hvilket som helst brød bakt med mel fra korn, påvirke blodsukkeret mye mindre. Brødet inneholder gunstige fibertyper, sunne omega-3 fettsyrer, essensielle aminosyrer og en rekke viktige vitaminer og mineraler.

Det er smakfullt og passer perfekt til frokost med alle typer pålegg.

Oppskrift på superbrød:

Du trenger:

 • 5 egg
 • 1 dl kaldpresset rapsolje (f.eks. Odelia)
 • 1 boks Philadelphia light
 • 2 dl kefir
 • 1 ts salt
 • 1 ss bakepulver
 • 1 dl linfrø (malte eller hele)
 • ½ dl mandler (males eller hakkes)
 • 1 dl sesamfrø
 • ½ dl solsikkekjerner (males eller hakkes)
 • 4 dl kruskakli
 • 2 dl havrekli

Slik gjør du:

Bland egg, olje, kefir og philadelphia til en glatt masse. Bland i det tørre og la røra stå og svelle litt før du har den i en smurt brødform. Brødet stekes på 180 grader i ca 50-55 min på nederste rille. Det holder seg godt i 5-6 dager i kjøleskap.

Foto: iStock

Foto: iStock

PRØV GJERNE: Saftig eplebrød med yoghurt og havre

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
3.2/5 12 tilbakemeldinger
Del: