Mettet fett: Hvor bør fokuset ligge i kostholdsdebatten?

Mettet fett: Hvor bør fokuset ligge i kostholdsdebatten?

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 16.10.11 | Sist redigert: 18.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hvor farlig er egentlig mettet fett? Denne kostholdsdebatten tar aldri slutt. Ekspertene har velmente råd, men de er ikke alltid enige. Så er det rart mange av oss er forvirret?

For deg med diabetes er det ekstra viktig med et sunt kosthold, i tillegg til nok fysisk aktivitet. Fordi det kan redusere risikoen for følgesykdommer, som hjerte- og karlidelser. Det snakkes mye om hvilke matvarer som burde kuttes ut, mens fokuset heller burde ligge på hvilke matvarer vi burde spise.

Annonse

Så hva er egentlig et sunt kosthold? Dette er et svært stort tema, men her skal vi ta for oss fettet. Spesielt det mettede fettet – for hvor farlig er det egentlig? Samtidig vil du få seks praktiske tips til et sunt kosthold.

LES OGSÅ: Slik leser du hva matvarene inneholder

Mettet fett er hovedsaklig fett som er hardt ved romtemperatur. I et vestlig kosthold er hovedkilden animalske matvarer, og da særlig meieriprodukter.

Eksempler på matvarer med mye mettede fettsyrer er meierismør, fløte, ost og det hvite fettet som kan sees utenpå rødt kjøtt.

Hva skal man tro om mettet fett?

Mettet fett har i mange år blitt sett på som skadelig. Det hele begynte med en observasjonsstudie på begynnelsen av 1950-tallet. Man så at folk i noen områder i verden spiste mye mettet fett og samtidig sleit med høy forekomst av hjerte- og karlidelser. Hypotesen om at mettet fett ga høyt kolesterol, som igjen ga økt risiko for hjerte- og karsykdommer – den såkalte lipidhypotesen – fikk stor tilslutning.

Annonse

Samtidig ble det riktignok observert at man andre steder også hadde et høyt inntak av mettet fett, men allikevel mindre forekomst av hjerte- og karlidelser. Disse observasjonene ble ikke vektlagt.

Det å observere at to faktorer, som mettet fett i kost og forekomsten av hjerteinfarkt, opptrer samtidig, er selvfølgelig ikke nok til å konludere med at det ene fører til det andre. Det kunne jo være at de som spiser mye mettet fett også inntar mye sukker, og at det er sukkeret som er problemet. Eller kanskje det kan være noe helt annet; arvelige faktorer eller graden av fysisk aktivitet vil ofte kunne være av betydning.

Flere studier ble gjort, og man mente at det var holdepunkter for å råde folk til å begrense det totale inntaket av fett og kolesterol i kosten. Da spesielt mettet fett. Det ble derimot ikke opplyst om hva det mettete fettet skulle byttes ut med, og industrien erstattet gjerne fett med sukker og stivelse.

LES OGSÅ: 4 tips til et sunnere kosthold for hele familien

Det kan spekuleres i om det å be folk kutte ned på det mettete fettet uten å anbefale hva vi bør spise i stedet, har vært en stor tabbe.

Gunstig å bytte ut mettet fett med flerumettet fett

I dag ser vi at dødeligheten av hjerte- og karlidelser i befolkningen har gått drastisk ned. Det er mange årsaker til det. Vi har nå svært gode oppfølgingsrutiner og medikamentell forebygging. Forbruket av transfett (det verste fettet) er også blitt betydelig redusert.

Samtidig som at dødeligheten av hjerte- og karsykdommer er gått kraftig ned, ser vi at forekomsten av fedme og diabetes 2 i befolkningen har skutt i været.

Gjennom årene er det forsket på hvor mye mettet fett har å si for utviklingen av hjerte- og karsykdommer. Ekspertgrupper fra hele verden har jobbet med å oppsummere denne forskningen i oversiktsartikler. Der konkluderes det med at det ikke er holdepunkter for å si at økt inntak av mettet fett gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Slik jeg tolker det bør vi derfor ikke be folk å redusere det mettede fettet. Derimot kan vi, med støtte i litteraturen, anbefale folk å spise mer flerumettet fett i stedet for det mettede. Dette ser ut til å gi gunstige effekter på hjerte- og karsystemet.

Bytter du derimot ut det mettede fettet med karbohydrater med høy GI, som i hovedsak er det som er blitt gjort til nå, er det mye som tyder på at dette kan ha en negativ helseeffekt. Det kan spekuleres i om det å be folk kutte ned på det mettete fettet uten å anbefale hva vi bør spise i stedet, har vært en stor tabbe.

LES OGSÅ: – Den største misforståelsen er at man tror alle med diabetes bør spise det samme

Seks gode tips for et variert og balansert kosthold

Mitt råd er ikke å fokusere så mye på å kutte ut bestanddeler i kosten som ikke er vist å ha en negativ effekt. Men heller fokusere på å ha et så variert og sunt kosthold som mulig.

mettet fett

Kroppen trenger fett, men du gjør lurt i å velge sunnere fettkilder. Illustrasjonsfoto: Pixabay.

For å få til dette kan en ta utgangspunkt i de matvarene og det kostholdet som har vist seg å ha de klareste helsemessige fordelene og bruke disse som basis. Og i tillegg kutte ned på de matvarene som er vist å ha negative effekter på helsen.

Her er seks gode tips:

  • Spis nok fett. Ekstra sunne kilder er nøtter, frø, fet fisk og avokado.
  • Spis rikelig med grønnsaker til alle måltider.
  • Velg gode proteinkilder, for eksempel fisk, belgvekster, egg, kylling eller skalldyr.
  • Reduser bruken av sukker og stivelse (bruk gjerne GI-tabellen for å sjekke brødet ditt).
  • Reduser bruken av transfett. Dette finnes i en del ferdigmat med lang holdbarhet, som småkaker, og betegnes ofte som delvis hydrogenert eller delvis herdet fett.
  • Spis mest mulig naturlige matvarer.

 …og et sjuende tips for en sunn livsstil:

Kanskje er det på tide å gjøre noen små grep som kan gjøre store forskjeller?

Kilder:

Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease1–5 Patty W Siri-Tarino, Qi Sun, Frank B Hu, and Ronald M Krauss

Red and Processed Meat Consumption and Risk of Incident Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes Mellitus A Systematic Review and Meta-Analysis RenataMicha, RD, PhD; Sarah K. Wallace, BA; DariushMozaffarian, MD, DrPH

The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010?1–4 Arne Astrup, Jørn Dyerberg, Peter Elwood, Kjeld Hermansen, Frank B Hu, Marianne Uhre Jakobsen, Frans J Kok, Ronald M Krauss, Jean Michel Lecerf, Philippe LeGrand, Paul Nestel, Ulf Rise´rus, Tom Sanders, Andrew Sinclair, Steen Stender, Tine Tholstrup, and Walter C Willett

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: