Mange har meninger om hva vi med diabetes bør spise

Mange har meninger om hva vi med diabetes bør spise

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 22.02.24 | Sist redigert: 23.02.24

Jeg interesserer meg for kosthold, men har tidvis følt at jeg ikke spiser «bra nok». Etter alle oppslagene i media om ultraprosessert mat og meninger om at de norske kostrådene ikke er helsefremmende, føler jeg nok en gang på stresset rundt hva vi med diabetes bør spise.

Dietter, trender og ulike meninger om hva som er bra å spise er jo ikke et nytt fenomen. Den siste tiden føler jeg likevel at diskusjonen har tilspisset seg og at det finnes mange som har ulike meninger om hva vi skal spise. For min del har dette ført til ny kunnskap, men også en del tanker og bekymringer.

Annonse

Selv har jeg bevisst oppsøkt denne informasjonen som finnes i sosiale medier, i nyhetssaker og også i bøker. Kosthold er noe som interesser meg, og jeg følger mange profiler på sosiale medier som informer om kosthold. Jeg interesserer meg for temaet og ønsker å ha et sunt kosthold. Men hva er det?

Selv har jeg prøvd mange ulike tilnærminger til mat. Jeg har utelatt matvarer, overspist i skjul og i perioder funnet den såkalte balansen. Likevel har jeg aldri helt klart slå meg til ro med at måten jeg spiser på er bra nok. Disse tankene og bekymringene har igjen eskalert den siste tiden etter alle oppslagene i media om ultraprosessert mat og meninger om at de norske kostrådene ikke er helsefremmende.

LES OGSÅ: Lisa sluttet å spise karbohydrater da hun fikk diabetes

Bekymrer meg over at jeg spiser mye ultraprosessert mat

Jeg personlig er et frokost-menneske. Jeg spiser rundt hver fjerde time, som tilsvarer ca 4 ganger om dagen. Min erfaring er at måltider med jevne mellomrom gjør det lettere å regulere blodsukkeret. Da prøver jeg å velge magre meieriprodukter og magert kjøtt, som er i tråd med de norske kostrådene. Jeg er vel helt ærlig litt redd for at det skal bli for mye fett og har tenkt at det legger man på seg av.

Kunstig søtning har jeg spist helt uten tanker om dette er noe skadelig. Jeg har tenkt at matvarer med kunstig søtning er et godt alternativ, spesielt for meg som har diabetes. Jeg spiser også mange matvarer som defineres som «ultraprosessert». Den siste tiden er dette noe jeg har bekymret meg mye over. Parallelt med dette hører man mye snakk om fasting, drøye eller droppe frokost og at man bør spise 1-2 store måltider og ikke flere små. For meg tror jeg dette blir vanskelig.

Annonse

Sant skal sies, de som fronter disse meningene sier også at man må ta hensyn til om man har sykdommer osv. Likevel fører dette til mange tanker og bekymringer for meg.

LES OGSÅ: 4 tips til et sunnere kosthold for hele familien

Hvordan finne balansen blant mange ulike råd og meninger

Jeg synes det er vanskelig å slå seg til ro og finne en tilnærming til mat som er riktig, når det er så mange meninger. For eksempel leste jeg nylig en nyhetssak i media om at kunstig søtning i form av aspartam kan gi oss kreft. Det skal sies at det i etterkant har kommet flere mer nyanserte nyhetsartikler omkring dette. Likevel er dette noe jeg synes er skremmende, for jeg nyter mye sukkerfri brus og produkter med kunstig søtning.

På den andre siden er det profiler på sosiale medier og i media som presenterer kosthold bestående av mye ultraprosesserte matvarer, kunstig søtning osv. Disse ser tilsynelatende også sunne og friske ut? Kan begge deler være rett? Igjen handler det vel om å finne en balanse. Men hva denne balansen er synes jeg kan være vanskelig å finne ut av.

Jeg ønsker ikke å lukke øyne og ører for denne informasjonen og tenker at det er mye viktig lærdom og kunnskap i denne debatten. Men den siste tiden har jeg kjent at det har det blitt litt mye og jeg har brukt for mye tid på det. Jeg har derfor sett meg nødt til å gjøre noen tiltak for å redusere mine tanker og bekymringer rundt mat, og dette vil jeg fortelle mer om i neste innlegg.

LES OGSÅ: En bærekraftig livsstilsendring

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: