
Får du høyt blodsukker av potet? Her er superløsningen!
Den matvaren som desidert lager mest krøll for blodsukkeret mitt er potet. Særlig kokt potet får blodsukkeret fra 5 til 15 mmol/L på veldig kort tid. Nå har jeg imidlertid funnet en ekstremt effektiv løsning på problemet.
I mitt tilfelle er det kokte poteter som gir raskest og verst blodsukkerstigning. I pommes frites, for eksempel, tror jeg fettet kan bidra til å bremse stigningen. Stekte potetbåter, potetmos og fløtegratinerte poteter gir heller ikke den drastiske stigningen som kokte poteter gir meg. Når man kutter opp potet, ligger noe av stivelsen igjen på kniven, blant annet. Akkurat hvordan alt henger sammen, har jeg ikke noe klokt svar på, og mine erfaringer kan være motsatt av dine. Det er jo til å bli gal av! Heldigvis har jeg oppdaget enda et triks, særlig for oss som elsker kokte, hele poteter!
Superløsningen
Man skulle tro en slik voldsom blodsukkerstigning var umulig å unngå uten å droppe potetene, eller at det skulle en avansert løsning til for å bli kvitt problemet, men nei! Dette er faktisk det enkleste trikset jeg bruker i matlaging. I stedet for å starte å tilberede potetene med en gang jeg skal lage mat, skreller jeg dem og legger dem i kaldt vann noen timer før jeg skal starte på matlagingen.
Nå tenker du kanskje: “Å legge potetene i vann, og dermed få en helt annerledes blodsukkerkurve høres jo helt sykt ut!”, og ja, det er litt sykt, men det har en logisk forklaring. Når man legger potetene i vann, begynner nemlig en del av stivelsen å lekke ut i vannet. Stivelsen, som ellers ville blitt raskt omdannet til glukose i kroppen og gitt en bratt blodsukkerstigning, reduseres dermed i poteten. Resultatet er at potetene får et lavere innhold av lett tilgjengelig stivelse, noe som gjør at blodsukkeret stiger roligere og jevnere når man spiser dem. Enkelt og utrolig effektivt!
LES OGSÅ: Karbohydrater er ikke farlig – få tips av en toppidrettsutøver
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.