Ikke uvanlig å oppleve stigmatisering på grunn av diabetes

Ikke uvanlig å oppleve stigmatisering på grunn av diabetes

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 17.12.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har mer enn én gang blitt satt i bås på grunn av min diabetes. Både av vanlige folk, og av helsepersonell. Opplevelsen av å bli stigmatisert på grunn av sin diabetes er ikke uvanlig, likevel undervurderer man ofte effekten dette har.

«Et stigma er en generalisering der en persons spesifikke handlingsmønster eller særtrekk definerer vedkommendes allmenne karakter», ifølge Wikipedia.

Annonse

Her i Norge omhandler stigma i diabetes-sammenheng om generell uvitenhet i aller høyeste grad. Som personen som lener seg over til deg i et besøk og kommenterer «kan du virkelig spise det der, du som har diabetes og greier?». Eller de som hvisker bak en person med diabetes type 2 «det er jo selvforskyldt da, h*n er jo lat og bare spiser drit».

Jeg forventer ikke at folk skal kunne hver minste detalj om min sykdom, men jeg forventer å bli behandlet med respekt.

Det blir et verre stigma i enkelte andre land. Det kom meg for øre for en tid tilbake om en med-blogger bosatt i Bangladesh som hadde fått trukket deres versjon av en prøvingsattest i forkant av et bryllup med årsak – «du som har diabetes er ikke skikket til å gifte deg».

Jeg må innrømme jeg ble satt ut. Kan en myndighet, i 2021 virkelig mene dette?
Ifølge hva jeg klarer å finne ut er Bangladesh et land med et helsesystem som de siste 20 årene har skutt opp og frem på tross av at landet er et av verdens mest tett befolkede land. Men klarer ikke å finne en eneste god grunn til at en med diabetes ikke skal kunne gifte seg?

LES OGSÅ: Mange føler skam over å ha diabetes type 2

Annonse

Stigmatiseringen av diabetes er undervurdert

Men tilbake til oss – her i Norge. I 2020 publiserte NHI en artikkel om diabetes og stigmatisering. Jon Haugs doktorgradsavhandling «Diabetes i kropp og sinn» er lagt til grunn for denne artikkelen. En publisering som jeg på det sterkeste anbefaler forresten, diabetes eller ei.

«Opplevelsen av å bli sett på som annerledes kan føre til at personer med diabetes, forsøker å holde skjult at de trenger insulin og må måle blodsukkeret. Dette kunne i stor grad vært unngått hvis fakta om diabetes og behandlingen ble beskrevet, og kommentert på en riktigere måte, blant annet i dagspressen og i samfunnet for øvrig.» (Utdrag fra NHI)

Ifølge Jon Haug er stigmatiseringen av diabetes i Norge en undervurdert greie. Man finner nesten ingen litteratur om temaet, og blir vel totalt sett på som en «ikke-sak». Han forteller videre at en av de vanligste årsakene til at personer som får diabetes har behov for psykologisk assistanse, er at de sliter med situasjonen de har havnet i. Opplevelsen av å bli stigmatisert, og misforstått av andre er ikke uvanlig.

LES OGSÅ: Diabetes og spiseforstyrrelser: En farlig kombinasjon

Viktig å spre riktig kunnskap

Jeg har mer enn én gang blitt satt i bås. Både av vanlige folk, og av helsepersonell. Vanlige folk kan fort la seg vippe av sin uopplyste trone, dersom man er villig til å bruke tid på dem. Med helsepersonell er det derimot ikke like enkelt. De har jo tross alt «lært dette på skolen».

Jeg klarte å få noen foreldre til å skjønne at diabetesen min ikke var smittsom tidlig på 90-tallet. Derimot var det ikke like enkelt å få to sykepleiere til å skjønne at jeg hadde diabetes type 1, og at den ikke var selvforskyldt nå senere inn i 2000-et eller annet. 

Så… Spør, og lytt istedenfor å sette i sammen din egen virkelighet.

Konklusjonen er vel at riktig informasjon er det viktigste som finnes, når det gjelder status her i landet. Media har veldig stor makt, så at om en journalist bruker sin synsing, eller skriver fakta-feil i én enkel artikkel kan få ganske fortvilende konsekvenser for den enkelte person med diabetes.

Men tilbake til start: Sett pris på at alle ikke er like villige til å dele hvorfor de valgte å spise akkurat det. Ingen har vel noe med hva DU spiste til lunsj i går….

Kilde:

Stigmatisering, Wikipedia
Stigmatisering og diabetes type 1 – NHI.no
Stigmatisering og diabetes: Undervurdert i Norge – NHI.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 1 tilbakemelding
Del: