Insulinpumpebehandling – kan det være noe for meg?
I dag bruker ca. 4.500 personer insulinpumpe for å tilføre insulin i Norge. Hvorfor velger så mange mennesker å være knyttet til en liten maskin som kontinuerlig leverer insulin?
De fleste mennesker som har behov for å tilføre insulin bruker multi-injeksjonsbehandling og setter sprøyter med langtidsvirkende insulin og korttidsvirkende insulin. Men dessverre opplever ikke alle at dagene blir gode nok til at man kan leve et tilnærmet normalt liv med den behandlingen. Her kommer insulinpumpebehandling inn i bildet.
Insulinpumpen gir deg bitte-små doser med insulin kontinuerlig gjennom hele døgnet, og den leverer kun hurtigvirkende insulinanalog. Den programmeres til å levere en grunndose (basaldose) som du sammen med helsepersonell finner frem til. Så settes måltids-/ korreksjonsdoser (bolusdoser) ved behov. Ofte er insulinfordelingen mellom disse omtrent 50/50.
Pumpebehandling passer ikke for alle, men bør vurderes dersom du har:
- hyppige, alvorlige hypoglykemier, eventuelt med manglende evne til å merke følinger
- sterkt svingende blodglukosenivå med hyppige følinger, særlig om natten
- høy HbA1c
- dårlig blodglukoseregulering om natten, spesielt ved sterkt varierende fastende blodglukose
- “glemmer” insulinjeksjonene
Kilde: Helsedirektoratet, Diabetes – Forebygging, diagnostikk og behandling 2009.
Det er svært viktig at du er motivert for å gi pumpebehandling en sjanse, og at du benytter de mulighetene som en insulinpumpe gir. Du må også være klar over at pumpebehandling spesielt i startfasen krever en god del blodsukkermålinger for at behandlingen skal bli riktig stilt inn.
Vi har laget en liten test hvor du kan se om pumpebehandling kan være noe for deg. Sjekk ut linken nedenfor!
Hvordan kom du ut i insulinpumpe-testen?
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.