Vet du hvorfor det er viktig å reklamere når teknikken svikter?

Vet du hvorfor det er viktig å reklamere når teknikken svikter?

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 18.03.25

Alle som har brukt et diabeteshjelpemiddel vet at teknikken kan svikte av og til. Men hva gjør du da? Kaster det i søpla fordi det var «gratis»? Husk at vi som skattebetalere faktisk betaler for hjelpemidlene vi får. Og manglende reklamasjon fører til høyere priser og etter hvert et dårligere tilbud.

De aller, aller fleste av oss med diabetes bruker, har brukt, eller skal ta i bruk kontinuerlig blodsukkermåler. Ha alltid i bakhodet at dette er teknisk utstyr. Vi kan ikke stole på det 120 prosent, teknikk kan svikte – ofte når det passer aller minst.

Annonse

Sensoren min sluttet å fungere i går, 2 dager før tiden. Og jeg hadde ikke med meg blodsukkermåler. Jeg har lite og/eller dårlig med symptomer på lavt blodsukker, så jeg kan ikke alltid kjenne at det kommer.

Jeg kom hjem og målte blodsukker på 1,9. Faretruende lavt! Fikk akkurat smurt meg noe mat, og da kom den store skjelven.

Taper millioner på manglende reklamasjon

Men når utstyret slutter å virke, eller har dårlig lim/faller fort av, eller andre skavanker som gjør at det ikke stiller til forventninger og krav. Hva skal vi gjøre da? Kaste det som ikke fungerer i søpla, ta i bruk en ny og glemme hele greia?

Det er enkelt å tenke: «Jeg betaler ikke noe for det uansett.». Men nei… Helseforetakene taper millioner på at vi ikke reklamerer på utstyr, og i de aller fleste tilfeller gjelder dette sensorer.

LES OGSÅ: Hvordan påvirker diabetes kvinnehelse?

Annonse

Kan føre til høyere priser og dårligere tilbud

Jeg bor i Bergen, og jeg må innrømme at jeg benyttet meg av uttalelsen over her en stund. Men etter hvert innså også jeg at vi betaler jo faktisk for dette. Og manglende reklamasjon fører til høyere priser og etter hvert et dårligere tilbud.

Det jeg gjør er at hver gang jeg setter inn en ny sensor så tar jeg vare på etiketten utenpå med lot/batch nummer, slik at jeg enkelt kan sende inn nødvendig informasjon til behandlingshjelpemidler dersom noe uventet skjer med sensoren før utgått tid.

Jeg bare henger den på kjøleskapet (til frustrasjon for de jeg deler leilighet med). Fort kan det henge mange der, dersom jeg samler opp før jeg sender inn en reklamasjon.

Det er bra å gi tilbakemelding

Så tenk litt på det. Vi er så ufattelig heldige som bor i Norge og får dette dekket av staten. Så husk å sende inn reklamasjon!

De hos behandlingshjelpemidler er glad for at de får tilbakemeldinger som de kan gi tilbake til leverandør og produsent. Og du slipper å få spørsmål om hvorfor du bruker dobbelt så mye utstyr som normalen.

Hva gjør du med utstyr som ikke funker?

Merk! Her i Bergen skal de ikke ha tilsendt selve sensoren slik som tidligere, bare lot/batch nummer som man enkelt kan sende i en melding på Helsenorge. Jeg aner ikke hvordan andre helseforetak håndterer slikt.

LES OGSÅ: Enkle grep for bedre blodsukkermålinger

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: