
Har du disse symptomene, må du gå til legen!
Om du finner denne artikkelen fordi du sitter og søker “mye tørst, må ofte på do, går ned i vekt, kramper i beina”, eller lignende, er det på tide å gå til legen. Jeg har vært i samme situasjon, og tro meg, du har ikke lyst å drøye legebesøket lenger enn nødvendig.
Å være tørst “hele tiden” – og derfor også måtte mye på toalettet, nedgang i vekt og krampe i beina om kvelden. Dette er noen vanlige symptomer på diabetes type 1. Dersom du opplever en eller flere av disse symptomene, er det ikke dermed sagt at du har diabetes, men du må ta en tur til legen for en vurdering.
Å utsette legebesøket
Selv hadde jeg disse symptomene i ukevis. Det begynte i starten av juni 2022, og ikke før 1. august samme år tok jeg turen til legen. På sykehuset noen timer senere, fikk jeg høre at jeg sannsynlig hadde endt i koma om jeg utsatte legebesøket en dag til. Hva kommer det av, mon tro?
Jo, nå skal du høre. Jeg skal forsøke å forklare det litt enkelt. Når man får diabetes type 1, slutter kroppen gradvis å produsere insulin. Insulin er viktig for at karbohydrater som du spiser, blir sluppet inn i cellene i kroppen – ellers blir de bare flytende rundt i blodårene, og du får mye sukker i blodet – høyt blodsukker.
LES OGSÅ: Godta at du har diabetes
Ketoacidose
Når sukkeret bare flyter rundt, får ikke kroppen brukt det til energi, og den må i stedet begynne å forbrenne fettet du har på kroppen. “Åh, så flott”, tenker du kanskje, men det er ikke det. Det er langt fra flott. Når fett forbrennes, dannes det ketoner. Uten insulin, hoper det seg opp med disse ketonene i blodet, og blodet blir surt. Man blir syreforgiftet. Det kalles å få ketoacidose.
Ketoner og høyt blodsukker fører til at nyrene skiller ut store mengder sukker og væske (det er derfor du må så mye på do for å tisse). Dette fører til dehydrering, som gjør at blodtrykket faller, og organene, inkludert hjernen, får ikke nok blodtilførsel. Til slutt kan dette ende i koma. Derfor må du ikke somle og nøle, eller tenke at det går over av seg selv, slik jeg gjorde. Har du symptomer på diabetes, ring legevakten eller gå til legen.
LES OGSÅ: En positiv opplevelse på årskontroll hos legen
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.