Visste du dette om fornyelse av førerkortet og diabetes?

Visste du dette om fornyelse av førerkortet og diabetes?

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 11.05.24

Jeg har mange ganger tenkt på at utløpsdatoen på førerkortet er 100 år fra fødselsdatoen, og har nok hørt at det ikke nødvendigvis medfører riktighet. 

Sist jeg var hos fastlegen så jeg de hadde hengt opp plakater om at diabetikere som tar blodsukkersenkende medisiner må ha helseattest og fornye førerkortet. 

Annonse

Det betyr at alle som har førerkort som utløper etter mer enn 5 år, og som kommer innenfor disse kriteriene, må ta en tur til legen og få en helseattest. Denne må du sende i original til en trafikkstasjon. Vegvesenet sier de må ha minst en uke på å registrere helseattesten. Når det er i orden får du en bekreftelse på at den er mottatt. Husk at den attesten har gyldighet i 3 måneder, men under pandemien er den fristen forlenget til 6 måneder. 

LES OGSÅ: Hvordan diabetes har påvirket synet mitt

Dette må du gjøre for å fornye førerkortet

Det er andre regler for tyngre førerkortklasser.

Etter det må du foreta deg noe for å få fornyet førerkortet. For å få til det kan du enten gjøre det på «gamlemåten» ved å bestille time og møte opp på en vegstasjon og få ordnet det på den måten. 

Eller du kan gjøre det selv. Da må du logge inn på «Din side» og følge instruksjonene der. 

Annonse

LES OGSÅ: Diabetes og førerkort – alt du trenger å vite

Synsattest

Jeg tok grå stær operasjoner for et halvt år siden, og på kontrollen etterpå sa øyelegen at neste gang skulle han gi meg en synsattest. Han var veldig klar på at uten operasjoner hadde jeg ikke fått beholde førerkortet. Synsattest kan du få hos lege, øyelege og optiker. 

Når du har ordnet med fornyelse av førerkortet har det nye en gyldighetstid på 5 år før du må gjenta prosessen. 

Hvis du vil vite mer finner du det meste på www.vegvesen.no > Førerkort

Visste du at det er spesielle regler for diabetikere på medisiner og førerkort?

LES OGSÅ: Kjører du ulovlig?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 1 tilbakemelding
Del: