Kan myndighetene bidra mer for å unngå diabetes type 2?
Det er nå rundt 316.000 – 345.000 personer som lever med diabetes i Norge i dag. 90 prosent av disse har diabetes type 2. De siste 20 årene har antallet med diabetes type 2 doblet seg. Det er jo nesten en liten epidemi, og det koster samfunnet store beløp.
Jeg tenker av og til på om det ikke burde vært gjort mer for å forebygge denne sykdommen. Er folk flest klar over hvilke utfordringer det er å ha en slik sykdom? Tror hverken jeg eller de jeg kjenner som har diabetes tenkte noe særlig over dette før vi fikk diagnosen.
Årsakene til diabetes type 2 er mange og komplekse, og består av genetikk, livsstil og overvekt. Noen av faktorene går det an å gjøre noe med for å hindre, bremse eller stoppe utviklingen av sykdommen*. De viktigste grepene er å gå ned i vekt ved overvekt og holde vekta, spise sunt og være fysisk aktiv.
Informasjon i skolen
Kunne man allerede i skolen legge inn mer informasjon om konsekvensene av dårlig kosthold og lite mosjon? Når det gjelder de som allerede er rammet, så er jo utfordringen å holde sykdommen i sjakk, slik at man unngår senskader.
LES OGSÅ: Smarte apper for de med diabetes
Trening på blå resept og kurs i kosthold
Jeg har hus, hage og hund i familien så for meg er det ikke noe problem å få nok mosjon. Men det gjelder ikke alle. Burde myndighetene bidra med trening på «blå resept» for alle mennesker med diabetes, og kanskje et kurs i kosthold? Gjerne med noen gode oppskrifter på sunn og god mat.
Det høres kanskje litt banalt ut, er ikke dette noe alle burde klare på egenhånd?
Jeg tror dessverre ikke det. «Dørstokkmila» er lang, og vi kan alle trenge en dytt en gang iblant.
LES OGSÅ: Vi er heldige
- Diabetesforbundet: https://www.diabetes.no/diabetes-type-2/forebygge-diabetes-type-2/
- Folkehelseinstituttet: https://www.fhi.no/nyheter/2020/nye-tall-om-hvor-mange-som-har-diabetes-i-norge/
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.