Amming med diabetes

Amming med diabetes

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 11.01.24

Å være mor med diabetes type 1 er en konstant balansegang mellom morsrollen og sykdomsbehandlingen. Amming er en naturlig og vakker del av å være mamma, men når du har diabetes type 1, kan ammingen bli veldig krevende.

Jeg har hatt et svangerskap uten diabetes, og et med. Jeg visste det ville bli annerledes og mer utfordrende med diabetes enn uten. Likevel var det nesten umulig å forberede seg på hvordan det ville bli. Jeg hadde ammet mitt første barn og var bestemt på å amme nummer to.

Annonse

Konstant lav

De første døgnene på sykehuset, etter fødsel, var en konstant overvåking av blodsukkeret. Når melkeproduksjonen kom i gang, var blodsukkeret lavt nesten hele tiden. Jeg satt basaldose med insulin, men det var det. Til måltidene var det ingen vits i å sette noe for da ble det for lavt. Jeg var mye fortvilet disse dagene. Heldigvis var helsepersonell rundt meg utrolig hjelpsomme og forståelsesfulle.

Ammeperioden hjemme fortsatte med regelmessig blodsukkermåling og justering av insulininjeksjoner. Jeg måtte være spesielt nøye med karbohydratkontroll og sørge for at jeg spiste riktig mengde mat til riktig tid. Dette krevde en konstant oppmerksomhet og planlegging, spesielt i de første ukene da kroppen min skulle tilpasse seg produksjonen av morsmelk.

Noen ganger opplevde jeg fall i blodsukkeret mens jeg ammet, og jeg måtte raskt ty til å spise noe for å unngå farlige episoder. Jeg passet alltid på å ha mat eller drikke tilgjengelig når jeg satt meg ned for å amme.

LES OGSÅ:  Frykten for å bli gravid

Nettene

Det å amme om natten var spesielt slitsomt. Det var ikke bare babyens skriking som vekket meg, men også nødvendigheten av å måle blodsukker, justere insulin, og sørge for at jeg hadde nok energi til å komme meg gjennom natten. Det føltes som om jeg ikke hadde noe annet valg enn å være på vakt hele tiden, og søvnmangel ble raskt en stor utfordring. Jeg var heldig som hadde en flink pappa som tok babyen mye på nettene når blodsukkeret var slitsomt.

Annonse

Selv om amming med diabetes type 1 er en konstant kamp, har jeg aldri angret på beslutningen om å amme barnet mitt. Forskning har vist de mange helsefordelene ved amming, og jeg ønsket å gi barnet mitt den best mulige starten på livet, til tross for utfordringene.

Støtte

En av de største lærdommene jeg har tatt med meg fra denne reisen er viktigheten av støtte og å være åpen om mine utfordringer. Min partner og familie var en uvurderlig støtte, og jeg hadde også et nettverk av andre mødre med diabetes type 1 som delte lignende erfaringer. Å dele våre utfordringer og suksesser var både trøstende og oppmuntrende.

LES OGSÅ: 7 tips til hvordan ta vare på sin diabetes i svangerskapet

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: