Kronikk: Mange amputasjoner kunne vært unngått!
Årlig må mellom 400 og 500 pasienter med diabetes amputere benet over ankelen. Og årlig bruker den norske stat mellom fire og sju milliarder kroner på behandling av diabetes. En stor del av denne summen kan direkte knyttes opp mot problemer med sirkulasjon. Er det ikke nå på tide å endre strategi?
Hva om pengene ble benyttet til forebyggende tiltak fremfor behandling, etter det allerede er for sent å snu? Nye tall viser at kun 60 prosent av alle med diabetes type 1 fikk sjekket føttene sine på sykehuset i 2022. Målet må være 100 prosent. For personer med diabetes type 2 finnes ikke gode nok tall på hvor mange som får denne viktige fotsjekken. Men, ifølge Forbundsleder og fungerende generalsekretær i Diabetesforbundet, Cecilie Roksvåg, det er all grunn til å tro at tallet er enda lavere.
Bedre å forebygge!
Det åpenbare spørsmålet blir: Hvorfor bruker vi en halv milliard kroner hvert år på amputering av diabetesføtter, når vi kunne brukt pengene på å forebygge?
Dette var tema under en debatt på årets Arendalsuke. Nemlig de store kostnadene ved amputering av diabetesføtter. Både de personlige kostnadene og de samfunnsøkonomiske. I tillegg kommer man ikke unna risikoen for tidlig død og vesentlig dårligere livskvalitet.
LMD har flere ganger tatt opp denne problemstillingen. Hva med alle dem som går rundt med pre-diabetes eller uoppdaget diabetes type 2. Som utgjør en tsunami av mørketall som hver dag som går vil koste enormt i et samfunnsøkonomisk perspektiv, når blodsukkeret over tid har vært så høyt at det allerede har forårsaket store synssskader, sår som ikke vil gro og som med stor sannsynlighet kan ende med amputasjon. Hva med dem? Skal vi bare la dem vandre rundt med en sykdom som uten behandling vil forårsake stor skade og i verste fall død?
Eller skal vi sette inn støtet en gang for alle? Kalle en spade for en spade, og innse at diabetes,”den usynlige sykdommen” faktisk forvolder mye død og lidelse verden over. Det er en grunn til at WHO kaller diabetes type 2 for dette århundrets største folkehelsekatastrofe!
LES OGSÅ: Mange med diabetes har hjertesykdom
Kilde: Diabetes.no
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.