Blodsukkeret under forelskelse

Blodsukkeret under forelskelse

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 05.06.23

De siste månedene har jeg vært forelsket. Skikkelig forelsket. Og det har påvirket blodsukkeret.

At stress påvirker blodsukkeret, har jeg erfart mange ganger. Som regel blir det høyere ved stress og vanskelig å få ned. Forelskelse er ikke stress, men det har påvirket blodsukkeret mitt i stor grad. Når jeg er forelsket, mister jeg matlysten og lever på «luft og kjærlighet». De siste månedene har det vært mye opp og ned og nye erfaringer når det kommer til blodsukkeret.

Annonse

Tanker

At tanker kan påvirke blodsukkeret i så stor grad som det har gjort de siste månedene, hadde jeg ingen anelse om. Som nyforelsket har jeg tenkt mye og kanskje vært litt stresset. Jeg har i perioder hatt høyt blodsukker som har vært vanskelig å få ned. Jeg har økt både langtidsinsulin og måltidsinsulin. Selv det har ikke alltid hjulpet. Og tankene kan jeg ikke slå av. Derfor har det vært krevende å ha diabetes når jeg er skikkelig forelsket.

Annen døgnrytme

Det er ikke bare matinntaket som har vært annerledes i denne tiden. Jeg har sovet mindre og hatt en annen døgnrytme enn det kroppen min er vant til. Jeg pleier å legge meg tidlig, stå opp tidlig og trene regelmessig. Med en annen person å ta hensyn til, og ønske om å være sammen med, har det vært endringer i døgnrytmen. Det har selvsagt ført til endringer i blodsukkeret, særlig i forhold til endrede søvnmønster og mindre trening. Annen mat har jeg også spist, selv om jeg har bestrebet å holde meg til mat jeg vet hva inneholder.

LES OGSÅ: Er sex et tabubelagt tema?

Åpenhet

Det har vært viktig for meg å være åpen om at jeg har diabetes. Også i møte med potensielle kjærester. For noen år tilbake holdt jeg dette tilbake i «datingperioden». Det førte til en del episoder med alt for høyt og lavt blodsukker. Jeg har mer enn en gang lurt meg inn på toalettet for å spise sjokolade for å få opp blodsukkeret under en date. Det er mye enklere å være åpen om diabetesen og eventuelle utfordringer som kan oppstå. Det har vært veldig fint denne gangen og min nye kjæreste er både interessert og forståelsesfull i forhold til min diabetes.

Stabilitet

Når den største forelskelse nå har gitt seg, har det stabilisert blodsukkeret. Jeg spiser mer normalt og er mer «meg selv». Det er fantastisk å være stormforelsket, men ikke like lett når man har diabetes. Jeg synes erfaringen har vært nyttig og skjønner at jeg ikke er utlært i forhold til diabetes min. Selv om det er slitsomt til tider, synes jeg det er fascinerende hva som påvirker blodsukkeret. Sykdommen er stadig i endring og det som fungerer en uke, kan være annerledes uken etterpå. Det viktigste for meg er å sjekke blodsukkeret ofte, og det er veldig enkelt med kontinuerlig blodsukkermåler. Et helt fantastisk hjelpemiddel som har gitt meg en mye bedre hverdag.

Annonse

LES OGSÅ: Mye å lære når din nye kjæreste har diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: