Større sjanse for demens med diabetes type 2

Større sjanse for demens med diabetes type 2

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 12.03.23

Jeg har lest flere artikler om at eldre med type 2-diabetes har over dobbelt så høy risiko for å utvikle demens som andre.

Det er ikke oppløftende. Ingen av oss ønsker vel å komme i en slik situasjon. Men jeg er positiv av natur og tenker at her bør det vel være noe som kan gjøres for å forebygge, og det er det selvfølgelig. Det står heldigvis litt om dette i disse artiklene også. 

Annonse

Hold kontroll på blodsukkeret

Først av alt er det viktig å ha kontroll på blodsukkeret. Er man eldre og har blodsukker under fem eller over tolv, kan dette også være en forklaring på at man roter litt, og at hukommelsen blir dårligere. Så sjekk blodsukkeret jevnlig. Det er dumt å komme i en situasjon hvor man for eksempel begynner å ta feil medisiner.

LES OGSÅ: Jeg gleder meg til våren fordi…

Regelmessig mosjon

Røyking og overvekt er selvfølgelig heller ikke bra, men siden jeg ikke gjør noen av delene så har jeg lite å hente der. Men det å holde seg i fysisk god form kan vi alle gjøre noe med. Undersøkelser viser at regelmessig muskeltrening er viktig for å hindre tap av muskelmasse. Blant annet fordi tap av muskelmasse øker risikoen for fall. Muskeltrening trenger heldigvis ikke bare være å løfte vekter på treningssenter. Det går helt fint å gå turer, måke snø eller jobbe i hagen når den tiden kommer. Det viktigste er at du får det inn som en fast rutine. Man må være litt aktiv hver dag. Det holder dessverre ikke med et stunt en sjelden gang iblant. 

LES OGSÅ: Utfordringer med å ha diabetes type 2

Hjernetrim kan motvirke demens

Andre ting man kan gjøre for å stimulere hjernen er selvfølgelig å lese bøker, spille memo og løse kryssord. Jeg har også hørt om eldre som går i gang med å lære seg et nytt språk. Dette skal visst være veldig bra for å motvirke demens. Bare det å være sosial, kan faktisk også ha positiv effekt. I tillegg er det viktig med et normalt, sunt kosthold.

Annonse

Dette gjelder forresten ikke bare diabetikere, men alle som begynner å bli eldre. Vi ønsker jo helst å klare oss selv.

Referanser: Type 2-diabetes og demens – NHI.no

Ny forskning slår fast: Diabetes og demens hænger sammen – Magasinet Helse

https://www.diabetes.no/mer/nyheter-om-diabetes/2016/demens–en-senkomplikasjon/

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: