Isbading

Isbading

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 05.03.23 | Sist redigert: 04.12.23

Jeg elsker å prøve nye ting, om det så er nye aktiviteter, spille et nytt instrument eller prøve en ny matrett. Jeg er ikke vanskelig å be hvis noen vil ha meg med på noe annerledes, og jeg blir lett inspirert av mennesker som gjør ting utenom det vanlige. Dette var tilfellet når det gjaldt isbading.

Jeg ble inspirert av en dame som badet ute hver måned i over ett år. Jeg fant fort ut at jeg ville prøve det samme, og det ble nyttårsforsettet mitt i 2022. Selv om jeg ikke hadde erfaring med isbading fra før, klarte jeg å gjennomføre det nye målet. Jeg kastet meg bokstavelig talt ut i det, og det ga veldig mersmak. Jeg har en plan om å fortsette med månedlige bad, om ikke oftere.

Annonse

Det var derimot i januar 2023 at jeg fikk en ordentlig innføring i hvordan isbad bør gjennomføres. Tidligere løp jeg ut i vannet, svømte et par tak, og løp opp igjen. Jeg lot ikke kroppen akklimatisere seg til det kalde vannet, som jeg i ettertid har lært at man burde. Å isbade «riktig» er nærmest en vitenskap, men en som er veldig lurt å lære.

Positiv effekt på blodsukkeret

Da jeg skulle utføre januar-badet, møtte jeg tilfeldigvis på en isbadegruppe som hadde kurs i isbading. De stilte opp med gode råd om utføring av isbad, pusteteknikker og lignende. Ikke nok med det, men det viste seg at en av instruktørene i gruppen også hadde diabetes type 1! Jeg spurte om hun synes isbading hadde noen effekt på blodsukkeret. Hun svarte: «Ja, det er som en treningsøkt; pulsen stiger og insulinet får bedre effekt».

Denne effekten er ikke noe jeg har tenkt over selv, kanskje fordi jeg ikke har vært i det kalde vannet lenge nok til å oppnå effekten det kan ha på blodsukkeret. Denne gangen var jeg derimot i vannet i flere minutter, ettersom jeg brukte teknikken med å la kroppen tilpasse seg gradvis. Senere på dagen merket jeg en fantastisk effekt på blodsukkeret. Akkurat slik instruktøren fortalte om sin egen erfaring. Jeg trengte mye mindre insulin til måltidene, og insulinet hadde super effekt i mange timer etterpå.

Denne oppdagelsen har gjort det ekstra motiverende for meg å utføre isbad. Ikke bare føles det godt etterpå med dopamin-utskillelse og what not, men det har faktisk en positiv effekt på blodsukkeret også.

LES OGSÅ: Motsatte symptomer på høyt og lavt blodsukker

Annonse

Har du noen gang isbadet og merket en effekt på blodsukkeret i etterkant?

Jeg vil bemerke at denne teksten er basert på min personlige erfaring, og er ikke en oppfordring eller anbefaling til andre. Ønsker du å isbade selv, må du ta nødvendige forhåndsregler og forhøre deg med lege og/eller erfarne isbadere.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: