Hvert skritt teller!

Hvert skritt teller!

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 01.01.23

En av de enkleste måtene å få inn fysisk aktivitet på er å gjøre noe så enkelt som å gå. Det krever hverken utstyr eller stiller særlige krav til hvor god form man burde være i. Alt kan enkelt tilpasses etter ditt eget utgangspunkt. Det eneste stressende med å gå er alle artiklene man kan lese om hvor mange skritt man burde gå hver dag. Teller du skrittene dine?

En tommelfingerregel jeg opplever at mange sverger til, og som nok er den mest kjente når det gjelder antall skritt, er å nå 10 000 skritt daglig. Det kan virke som om 10 000 er den magiske grensen og at det er her alle helsefordeler oppnås. Grunnen til oppstyret rundt akkurat 10 000 skritt og hvorfor dette eksponeres så stort i media, er ofte tuftet på ulike studier.

Annonse

Det gylne antall skritt

Imidlertid trenger man ikke dykke dypt ned i litteraturen for å se at det finnes motstridende studier som peker på et helt annet antall skritt som det gylne. I den østlige delen av verden har man for eksempel funnet ut at helsefordelene ble oppnådd allerede ved 7 500 skritt per dag, og at 10 000 derfor var misvisende. Her til lands har man fokusert mer på antall minutter og at det er viktig å få inn 30 minutter med aktivitet hver dag.

Sammenligner man dette med antall skritt, skal det godt gjøres å få inn 10 000 skritt på 30 minutter. Med andre ord finnes det også her, som med all annen fysisk aktivitet, en jungel av tips og råd man må forholde seg til. Kanskje det beste bare er å forsøke å gå når man kan, ikke stresse over antall skritt og heller bare passe på å holde seg aktiv?

LES OGSÅ: Den beste drivkraften er deg selv

Hva er et skritt?

For min egen del vet jeg at det hadde blitt en besettelse om jeg skulle hatt alt av utstyr som kan måle hvor mange skritt jeg går i løpet av en dag. I tillegg er det en relativt stor feilmargin på klokker og apper som kan måle dette. En app på mobilen kan ta utgangspunkt i GPS-signaler og gjør et estimat ut fra hva som er et gjennomsnittlig skritt.

En pulsklokke eller aktivitetsmåler kan reagere på håndbevegelser. Den vil derfor også kunne legge til ekstra skritt om du bruker hendene til noe, som for eksempel å ta oppvasken eller pusse tennene. Derfor kan vi heller ikke stole hundre prosent på teknologien som forteller oss at vi har gått et gitt antall skritt per dag.

Annonse

Litt hver dag

Jeg tenker også at det langt ifra er gitt hva et skritt kan defineres som. Hvor langt er det? Går du i motbakker eller i trapper vil det kreve en større innsats enn å gå på flat mark. Vil det si at man kan redusere antall skritt for å oppnå de gode helsefordelene?

Det er jammen ikke godt å være sikker på det. Men er det noe som i alle fall er sikkert så er det at kroppen din ikke har en innebygd klokke som varsler hjerte, hjerne og andre organer om når du passerer 10 000 skritt. Derfor vil jeg hevde at antall minutter og hvilken belastning du påfører systemene dine er en langt bedre pekepinn på når man oppnår helsegevinster.

Å sørge for at man får inn noe fysisk aktivitet hver dag er langt viktigere enn å henge seg opp i at man på død og liv skal nå 10 000 skritt hver dag. La èn siste ting uansett være sagt: Hvis det er det å telle antall skritt som gjør deg motivert til å være fysisk aktiv, så fortsetter du med det! Hvis ikke –  la være.

LES OGSÅ: Alt å vinne på å holde deg i form

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: