Når det haster…

Når det haster…

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 06.11.22

Når man snakker om at det haster i forbindelse med tissing, så tenker man ofte på barn i 3 – 4 års alderen. Men som diabetiker har jeg lært at dette også kan gjelde voksne.

Høyt blodsukker gir typiske symptomer som tørste og økt vannlating. Jeg opplever begge deler, og har hatt flere stressede situasjoner rundt dette. Det akutte behovet for tissing kommer gjerne i situasjoner hvor jeg har sittet en stund og så reiser meg, da er det greit å ha lokalisert et toalett på forhånd.

Annonse

LES OGSÅ: Utfordringer med diabetes type 2

Krise på ferie

Til å begynne med så var jeg ikke alltid helt klar over dette, og da var det nesten krise flere ganger. Husker med gru en tur til Jordan hvor vi var på tur til Petra. Vi hadde ridd fra hovedveien og bort til selve severdighetene. Da  jeg gikk av hesten meldte behovet seg øyeblikkelig. Det var masse turister og ingen toaletter i nærheten. Katastrofen var nær. Heldigvis dukket det opp en løsning, bak noen steiner et stykke vekk fra alle menneskene.

LES OGSÅ: Livet med og uten diabetes type 2

Tørste

I tillegg til det akutte behovet for tissing, så er det også tørste. Det er det imidlertid enklere å forholde seg til. Jeg har lært å alltid ha med meg en flaske med Cola Zero , eller tilsvarende,  i ulike situasjoner. Jeg vet dessuten nå at årsaken til dette er at ved diabetes 2, så klarer ikke kroppen å utnytte insulinet godt nok til å ta unna sukkeret. Overflødig sukker bygges opp i blodet og trekker væske fra vevene. Det gir høyt blodsukker, som igjen gir tørste og økt vannlating.

Det er en usynlig utfordring ved det å ha diabetes 2, men man venner seg etter hvert til å leve med det. Det krever bare litt planlegging.

Annonse

LES OGSÅ: Er balansen din i orden?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: