Post-korona hverdagen med diabetes

Post-korona hverdagen med diabetes

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 24.04.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Endelig kan vi begynne å leve mer normalt igjen. Men hverdagen har endret seg etter disse to årene. Hvordan blir hverdagen med diabetes etter pandemien?

Jeg har sittet på hjemmekontor i to år. Vanene mine endret seg sakte men sikkert i løpet av disse årene. Nå skal jeg tilbake til en ny hverdag uten pandemi. Men jeg tror ikke hverdagen blir som før. Mye har endret seg og jeg har hatt andre utfordringer og erfaringer knyttet til diabetesen.

Annonse

Hjemmekontor

Hjemmekontor har vært svært gunstig for mitt blodsukker. Å slippe stresset med å komme seg ut om morgenen og bruke nesten en time til og fra jobb, har gjort at jeg har et mer stabilt blodsukker. Særlig på morgenen og før jobbslutt. Dette er en av årsakene til at jeg har søkt arbeidsgiver om å fortsette med hjemmekontor tre dager i uken. Jeg blir også mindre sliten av hjemmekontor fordi stressfaktoren med å komme seg ut om morgenen og reisen til jobb, er borte.

For meg vil det være en perfekt kombinasjon mellom å være på kontoret og jobbe hjemme. Hjemme får jeg mer arbeidsro og kontroll på blodsukkeret, mens på kontoret får jeg være sosial med kolleger og ha fysiske møter. Jeg håper og tror dette vil gi et fortsatt stabilt blodsukker som ikke går på bekostning hverken av arbeidsoppgavene mine eller sosial omgang med kolleger.

LES OGSÅ: Det handler om å leve!

Trening

Før pandemien trente jeg gjerne om morgenen, før jeg vekket barna. Dette har det vært lite av de siste to årene. Dessverre. Trening på morgenen er svært gunstig for et stabilt blodsukker ut over dagen. Trener jeg på kvelden er det stor sannsynlighet for lavt blodsukker i løpet av natta. Morgentrening er noe jeg har lyst til å få til igjen. Særlig de dagene jeg er på kontoret og er mer sliten når jeg kommer hjem og kanskje ikke orker å trene. Har jeg hjemmekontor kan jeg få skviset inn en økt i lunsjen og heller jobbe litt lengre. Min filosofi er å trene litt hver dag, helst intensivt, for et stabilt blodsukker.

LES OGSÅ: Slik har treningsvanene mine endret seg etter korona

Annonse

Matvaner

På det meste gikk jeg opp åtte kilo i løpet av pandemien. Jeg spiser når jeg er stresset og bekymret, og det har jeg vært mye. Nå har jeg kvittet meg med fem av kiloene og er fornøyd med det. Hjemmekontor gir tilgang til mat konstant og fristelsene kan være mange. I forhold til blodsukkeret har ikke dette alltid vært like gunstig dessverre.

Småspising er ikke bra og kan og gi ustabilt blodsukker og mindre matlyst til hovedmåltidene. Dette vil jeg ha en stopper for, selv om jeg fortsatt er mye på hjemmekontor. Derfor har jeg begynte å planlegge måltidene godt for de dagene jeg har hjemmekontor. Jeg forbereder gjerne for et par dager fremover med god, sunn og næringsrik mat, og har ikke usunn mat liggende i ukedagene.

Hvilke vaner fra pandemien tar du med deg inn i den nye hverdagen?

LES OGSÅ: En begrenset hverdag har gitt med nytt perspektiv

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: