Hønsesuppe med byggryn

Hønsesuppe med byggryn

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 03.04.22 | Sist redigert: 26.01.23
Karbohydrater: ca 2 g per 100

Kraft kokt på høne er et fantastisk utgangspunkt for en rekke supper og sauser. Her er det bare fantasien som setter grenser. Prøv for eksempel denne, med byggryn og fenikkel.

Dette trenger du:
Til kraften:

Annonse

1 høne, gjerne økologisk
2 gulrøtter
1 gul løk
¼ sellerirot
2 laurbærblad
Litt timian eller andre gode krydderurter

Tips! Vi spiser mye egg i dette landet, og det er veldig synd at mange av hønene kastes når de er ferdige med karrieren, for høns er førsteklasses mat! Coop extra har gjort noe med dette, og tilbyr med jevne mellomrom økologiske høns i frysedisken.  

Hønsesuppe med byggryn
Foto: Hanne Storhaug Jensen

Til suppa (3-4 porsjoner):

Litt olivenolje
2 sjalottløk
1 stort hvitløksfedd
1 bit fersk ingefær
1 tomat
3 stilker stangselleri
¼ fennikkel
2-3 gulrøtter
2 ts provencekrydder
½ dl hurtigkokte byggryn
En håndfull tørket kantarell
Kjøtt fra kokt høne
Salt, pepper og soyasaus, etter smak

Hønsesuppe med byggryn
Foto: Hanne Storhaug Jensen

Slik gjør du:

  1. Lag først kraften. Begynn med å brun høna i ovnen på 150 grader i 30 minutter. Dette gir bedre smak på kraften og en klarere kraft, men har du dårlig tid kan du hoppe over. I såfall må du skumme av kraften den første halvtimen.
  2. Skrell og hakk grønnsakene og ha i en gryte sammen med høna og krydderurter. Ha på kaldt vann til det dekker. Kok opp og skru ned varmen. Dette skal trekke ca 2 timer, eller til kjøttet løsner fra beina.
  3. Når kjøttet løsner fra beina plukker du kjøttet av og setter i kjøleskapet. Hvis du har tid kan du ta beina tilbake i gryta og la krafta koke noen timer ekstra, det trekker ut enda mer smak og næring fra beina.
  4. Når krafta er ferdig siler du den. Utkokte grønnsaker og bein kan du kaste.
  5. Fres hakket sjalottløk, hvitløk og ingefær i olivenolje på litt over middels varme et par minutter. Ha oppi hakket tomat, gulrot, fennikkel og krydder som du svisjer raskt i panna. Ha i hurtigkokte byggryn før du har i ferdig silt hønsekraft.
  6. Kok opp og la småkoke ca 20 minutter, eller til byggrynene er ferdig kokte.
Hønsesuppe med byggryn
Foto: Hanne Storhaug Jensen

Tips! Du trenger ikke dra innom mange butikker for å finne ingrediensene til hønsesuppe. Bruk heller det som er ferskt og tilgjengelig. Du kan få til en knallgod suppe med bare litt løk, et par rotgrønnsaker, urter og litt godt salt.

Annonse
Hønsesuppe med byggryn
Foto: Hanne Storhaug Jensen

PRØV GJERNE: Rotsuppe med karri-kikerter

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: