Er det lurt å lytte til kroppen fremfor blodsukkeret?

Er det lurt å lytte til kroppen fremfor blodsukkeret?

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 13.03.22

Vi som har diabetes lar oss styre av blodsukkeret i svært stor grad. Ofte tar jeg meg selv i å ignorere hvordan jeg virkelig har det eller føler meg fra dag til dag, mens jeg i stedet definerer hvordan jeg føler meg ut fra hva som står på blodsukker-apparatet.

Med dette mener jeg at min opplevde følelse av energinivå og overskudd, som forutsetning for å ha en best mulig dag, ikke alltid samsvarer med hvor bra blodsukkeret er. Av og til kan jeg kjenne på mer energi ved å ha et blodsukker som er litt høyere enn hva som er anbefalt. Burde jeg ta sikte på å legge meg på disse verdiene? Eller skal jeg alltid “følge boka” for å få en lavest mulig HbA1c, slik at legen blir fornøyd?

Annonse

Lav energi med normalt blodsukker

Hva som er et normalt blodsukker for en person med diabetes, er ikke nødvendigvis enkelt å definere. Jeg husker godt tilbake til da jeg var en aktiv fotballspiller. Jeg fikk beskjed av diabetes sykepleieren min at det var hensiktsmessig for meg å ligge høyere i blodsukker enn for en inaktiv person. Fordi risikoen min for føling under trening og kamper ville være stor. Jeg har en mer aktiv livsstil nå enn det jeg hadde da jeg holdt på med idrett. Men jeg føler ikke at behandlerne mine har den samme forståelsen for at jeg kan trives med et høyere blodsukker en folk flest.

De gangene jeg har hatt en nærmest “perfekt” HbA1c (hva nå enn perfekt betyr…), har periodene stort sett vært kombinert med lavt energinivå og en følelse av å være veldig tung i kroppen gjennom dagene. Jeg går med en følelse av å ligge på vippen til å få lavt blodsukker ved enhver anledning. Noe som også er tilfelle om man har et langtidsblodsukker helt nede på 5-tallet. Med andre ord er blodsukkeret mitt regulert så godt som hos en frisk person. Men selv om blodsukkeret er perfekt så føler jeg meg langt ifra perfekt.

Dersom jeg har et noe forhøyet langtidsblodsukker, rundt midten av 8-tallet, har jeg stort sett fått beskjed av legen min at jeg må prøve å komme meg litt lenger ned. Likevel har disse periodene ofte vært forbundet med mer energi og overskudd i hverdagen. Altså en tilstand jeg trives bedre i. Hvem skal jeg egentlig høre på? Legen kan ikke vite hvordan jeg føler meg innvendig. Og er det noe jeg har fått stor respekt for den siste tiden, så er det nettopp å lytte til den indre følelsen og stole på sin egen intuisjon. Rett og slett et holistisk perspektiv på helsetilstanden.

LES OGSÅ: Takk til en hverdagshelt

Redd for komplikasjoner

Jeg synes det er vanskelig å vite hva jeg skal gjøre. Og jeg tror nok det er flere som deler den samme oppfatningen. Nettopp derfor ønsker jeg å dele disse tankene med flere. Og kanskje sette i gang noen prosesser hos deg som leser. Hva velger du og hva trives du best med? Selv er jeg redd for senkomplikasjoner dersom jeg lytter for mye til meg selv.

Annonse

Misforstå meg rett, jeg trives overhode ikke med et blodsukker som overstiger 12 og enda høyere. Men dersom jeg ligger rundt 10 føler jeg at jeg har langt større forutsetninger for å ha en god og energirik dag foran meg. Jeg opplever å ha kontroll over blodsukkeret. Samtidig som jeg har en del å gå på før jeg får føling. Noe som er bra for min aktive livsstil. Det som gjør meg “bekymret” og uklar over om det jeg gjør er riktig, er at jeg ikke vet hvor grensa går for når man risikerer å utvikle senkomplikasjoner.

LES OGSÅ: Senkomplikasjoner ved diabetes – her er alt du trenger å vite

Savner mer informasjon

Vi har alle lest om ulike skrekkscenarioer som for eksempel amputerte bein og redusert syn. Noe jeg frykter enormt. Jeg savner mer informasjon om hvilke blodsukkerverdier som øker risikoen for disse komplikasjonene. Er det et blodsukker på 10, 12, 15? Jeg skulle så gjerne visst. Visst om jeg gjør lurt i å lytte til kroppen, fremfor behandlingsmål som gjerne innebærer et lavest mulig blodsukker.

Hva velger du og hvilket blodsukker trives du best med?

LES OGSÅ: Bedre blodsukkerregulering med trening

LMD vil presisere at det er artikkelforfatteren som står for dette innholdet. Vi synes det er viktig at personer med diabetes får fremme sine tanker på LMD slik at dette kan debatteres blant likepersoner. Vi anbefaler uansett at alle personer med diabetes tar temaet opp med sin behandler slik at de får best mulig behandling.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: